Ange ditt sökord

Annons:

Eksem på många ställen

Hej. Jag är en kille på 23 år. Jag har under många år haft eksem i hårbotten, på öronen, ansiktet framför all i pannan och runt ögonen, händer, penis (som ofta förvärras efter samlag och sedan nästan går bort efter några dagars vila). Dessa eksem verkar alla vara av samma typ. De kliar är röda och fjällar. Mina ögon kliar väldigt ofta mycket och det rinner ofta om dem vilket i sin tur förvärrar eksemen. Vatten och svett är något som också förvärrar eksemen. Har länge sökt efter något utlösande allergen men inte funnit det. Brukar äta antihistamin under sommrarna för hösnuva och tänkt att om eksemen var allergiberoende så borde väl de bli bättre då? Skulle verkligen vilja ha lite tips runt det här.

På din beskrivning låter det som du har ett atopiskt eksem. I barndomen sitter ofta eksemet i böjveck och kring hand- och fotleder. I samband med skoldebuten inträder ofta en period av förbättring. Om sedan eksemet kommer tillbaka i tonåren, vilket det tydligen gjort hos dig så flyttar sig ofta eksemet till ansikte, ibland också hårbotten samt händer. Ibland uppstår en samtidig hösnuva mot till exempel björkpollen eller astma mot katt men om man "bara" har eksem, kan allergi mot något enskilt ämne sällan påvisas. Läs mer om atopiskt eksem i en översiktsartikel samt i dermatologens patientinformation.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: