Ange ditt sökord

Annons:

Eksem på ben

Hejsan.
Har haft atopiskt eksem så länge jag kan minnas, och det försvann ett tag under tonåren. Men nu, vid nitton års ålder, är de tillbaka. Har läst lite om atopiskt eksem, men mitt är helt annorlunda. Har inte i böjvecken, eller i ansiktet, utan endast på benen, ovansidan av låren mest. Är det verkligen atopiskt eksem? Vad kan jag göra själv, utan att gå till läkare? Smörjer in på kvällarna med propyderm, men det hjälper bara mot torrheten, eksemen består..
Har solarium hemma, kan det hjälpa?

Har även röd-lila ärr från tidigare eksem på benen och undrar om det är nåt sätt överhuvudtaget som det går att få bort dem? Väldigt fula och jag klär mig aldrig i shorts eller kjol pga dem, så vill verkligen få bort dem.

Tack på förhand!

Det typiska för atopiska eksemet är att det "byter plats" under uppväxten. Småbarn har det ofta på kinder och i blöjregionen. Barn mer i böjvecken och vuxna ofta eksemet i ansikte, hals och händer. En stor variation finns. Grundbehandling är att återfukta och återfetta huden med modell Propyderm eller t.o.m en fetare kräm som Locobase eller Repair. Mot själva eksemet är Hydrokortison bra, men vid besvärligt eksem kan den vara för klen, men för att få tag i en starkare kortisonkräm behövs ett läkarrecept.
Ljusbehandling brukar fungera mot eksem och klåda. Vanligt hemsolarie modell Philips är långvågigt UV-ljus, det som heter UVA. Ger man behandling på hudklinik ger vi blandljus med även tillägg av kortvågigt UVB-ljus. Ska Du sola, ska Du ej smörja med kortisonkrämen innan själva ljusbehandlingen utan i så fall efteråt.
Eftersom Du har besvär av Ditt eksem och dessutom fula ärr sen tidigare, tycker jag Din husläkare borde titta på Dina hudbesvär för att hjälpa Dig. Dessutom bedömma ifall Du borde få hjälp av en hudläkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 mars, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!