Ange ditt sökord

Annons:

Eksem i och runt hårbotten?

Hej.
Jag har jättemycket mjäll som inte hjälper med något mjällschampo. Men mitt stora problem är att torrheten sträcker sig ner i pannan och bakom öronen i form av röd, irriterad och jättetorr hud med vita flagnor, som även kliar. Inte alls bekvämt och ser dessutom ofräscht ut. Jag har haft så här länge, men det blir värre och värre för varje år. Kan ni hjälpa mig? För en tid sen fick jag tips om att äta fiskleverolja, vilket jag gjorde och det hjälpte tror jag. Rekommenderar ni det?
Kan det vara en negativ sak att jag har ganska mycket hår?Jättetacksam för hjälp!

Mjället i hårbotten är egentligen lättare avstötning av hudcellerna ifrån hårbotten. När man får en kraftigare eksemretning beroende på en överväxt av en jästsvamp, får man mer ett kosmetiskt problem som kallas mjälleksem. Grundbehandlingen för detta är ett svampdödande schampo från apoteket som t.ex Fungoral eller Ketoson. Själva eksemretningen och klådan kan dämpas med kortison.
Är man riktigt torr i hårbotten och det sträcker sig ner som en söm i pannan och ner bakom öronen, börjar det mer låta som psoriasis. En vanlig sjukdom hos ca 3% av svenskarna. 50% av de med psoriasis har just förändringar i hårbotten och hos 25% finns det bara i hårbotten. Jag tycker Du ska visa upp Din hårbotten för en läkare, då det finns effektiv behandling.
För att åtgärda själva torrheten i hårbotten, kan man gärna använda en vanlig mjukgörande kräm som t.ex Essexkräm eller Decubal från Apoteket och smörja in i hårbotten som en inpackning över natten. När Du sen ska tvätta ut det - börja med rikligt med schampo i det torra håret och gnugga runt och först därefter blöta det, annars kan fettet vara svårt att tvätta ur. Använd även ett balsam.
Fiskleverolja tror jag själv är bra mot mycket, även har det en viss effekt mot psoriasis.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!