Ange ditt sökord

Annons:

Eksem i och runt hårbotten?

Hej.
Jag har jättemycket mjäll som inte hjälper med något mjällschampo. Men mitt stora problem är att torrheten sträcker sig ner i pannan och bakom öronen i form av röd, irriterad och jättetorr hud med vita flagnor, som även kliar. Inte alls bekvämt och ser dessutom ofräscht ut. Jag har haft så här länge, men det blir värre och värre för varje år. Kan ni hjälpa mig? För en tid sen fick jag tips om att äta fiskleverolja, vilket jag gjorde och det hjälpte tror jag. Rekommenderar ni det?
Kan det vara en negativ sak att jag har ganska mycket hår?Jättetacksam för hjälp!

Mjället i hårbotten är egentligen lättare avstötning av hudcellerna ifrån hårbotten. När man får en kraftigare eksemretning beroende på en överväxt av en jästsvamp, får man mer ett kosmetiskt problem som kallas mjälleksem. Grundbehandlingen för detta är ett svampdödande schampo från apoteket som t.ex Fungoral eller Ketoson. Själva eksemretningen och klådan kan dämpas med kortison.
Är man riktigt torr i hårbotten och det sträcker sig ner som en söm i pannan och ner bakom öronen, börjar det mer låta som psoriasis. En vanlig sjukdom hos ca 3% av svenskarna. 50% av de med psoriasis har just förändringar i hårbotten och hos 25% finns det bara i hårbotten. Jag tycker Du ska visa upp Din hårbotten för en läkare, då det finns effektiv behandling.
För att åtgärda själva torrheten i hårbotten, kan man gärna använda en vanlig mjukgörande kräm som t.ex Essexkräm eller Decubal från Apoteket och smörja in i hårbotten som en inpackning över natten. När Du sen ska tvätta ut det - börja med rikligt med schampo i det torra håret och gnugga runt och först därefter blöta det, annars kan fettet vara svårt att tvätta ur. Använd även ett balsam.
Fiskleverolja tror jag själv är bra mot mycket, även har det en viss effekt mot psoriasis.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: