Ange ditt sökord

Annons:

Eksem i hårbotten

Hej!

Jag har under hela min livstid lidit utav eksem. När jag var mindre var det böjveckseksem och senare började pinan i hårbotten. Jag får stora variga sår i hårbotten. Ju varmare klimatet är destå värre blir det.
Jag har provat mängder utav lösningar de senste var Betanovat och Elocon som jag fick utskrivet av en hudläkare.

Varje gång jag börjar med ett nytt preparat blir det bättre första veckan, sen är det som om hårbotten blir immun, det hjälper inte längre utan blir bara värre.

Alla läkare säger jämt att jag har en atopisk hud och ska tänka på att smörja in mig med mjukgörande salva efter dusch. Men de hjälper ju inte, måste finnas något mer att ordinera än bara mjukgörande salva.

Jag är dessutom aktiv tävlingsryttare och rider även under de varmare årstiderna. Hårbotten mår inte bra utav att vara instängd i en hjälm men jag tänker inte sluta rida.

Denna sommaren har jag även börjat få eksem på baksidan utav låren. Snälla, har du någon superkur du kan rekomendera. Jag har redan besökt både privat hudläkare och hudkliniken inne i Kalmar utan att få någon hjälp med mitt problem.

MVH
Isabelle

Hej Isabelle,
och Ditt hårbottenproblem är på inget sätt unikt. Som Du säkert läst på denna hemsidan, är detta med jästsvamp i hårbotten (den som orsakar mjälleksem/seborroiskt eksem) en känd försämrande faktor för vanligt böjveckseksem. Det ger klåda och eksem. Att ha hårbotten instängd i ridhjälm förbättrar naturligtvis inte situationen, men naturligtvis ska Du inte sluta rida. Grundbehandlingen är mjällschampo, modell Ketoson eller Fungoral, som finns på apoteket. Använd 1-2 ggr/vecka komb med hårbalsam, då det torkar ut håret. Är Du riktigt torr i hårbotten - ta en hårinpackning eller använd t.ex Decubalkräm i hårbotten över natten. Behandlingen mot själva eksemkomponenten är oftast lokalt kortison. En kortisonlösning är enkel att använda, men för vissa svider det pga spritinnehållet. Använd i så fall hellre ett liniment (mer mjölkigt), t.ex Betnovatliniment eller ev en kortisonkräm i hårbotten (men då blir det kletigare). I svåre fall använder vi i Stockholm även sk Buckybehandling (mjukröntgen) till besvärliga fall. Dina eksembesvär på baksidan av låren verkar vara rent "nötningseksem" av ridningen - kanske mjuka, skyddande bomullskläder under ridbyxorna kan vara av värde? Annars blir det tyvärr mjukgörare + kortisonkräm som är standardbehandling. /Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: