Ange ditt sökord

Annons:

Eksem i hårbotten

Hej!

Jag har under hela min livstid lidit utav eksem. När jag var mindre var det böjveckseksem och senare började pinan i hårbotten. Jag får stora variga sår i hårbotten. Ju varmare klimatet är destå värre blir det.
Jag har provat mängder utav lösningar de senste var Betanovat och Elocon som jag fick utskrivet av en hudläkare.

Varje gång jag börjar med ett nytt preparat blir det bättre första veckan, sen är det som om hårbotten blir immun, det hjälper inte längre utan blir bara värre.

Alla läkare säger jämt att jag har en atopisk hud och ska tänka på att smörja in mig med mjukgörande salva efter dusch. Men de hjälper ju inte, måste finnas något mer att ordinera än bara mjukgörande salva.

Jag är dessutom aktiv tävlingsryttare och rider även under de varmare årstiderna. Hårbotten mår inte bra utav att vara instängd i en hjälm men jag tänker inte sluta rida.

Denna sommaren har jag även börjat få eksem på baksidan utav låren. Snälla, har du någon superkur du kan rekomendera. Jag har redan besökt både privat hudläkare och hudkliniken inne i Kalmar utan att få någon hjälp med mitt problem.

MVH
Isabelle

Hej Isabelle,
och Ditt hårbottenproblem är på inget sätt unikt. Som Du säkert läst på denna hemsidan, är detta med jästsvamp i hårbotten (den som orsakar mjälleksem/seborroiskt eksem) en känd försämrande faktor för vanligt böjveckseksem. Det ger klåda och eksem. Att ha hårbotten instängd i ridhjälm förbättrar naturligtvis inte situationen, men naturligtvis ska Du inte sluta rida. Grundbehandlingen är mjällschampo, modell Ketoson eller Fungoral, som finns på apoteket. Använd 1-2 ggr/vecka komb med hårbalsam, då det torkar ut håret. Är Du riktigt torr i hårbotten - ta en hårinpackning eller använd t.ex Decubalkräm i hårbotten över natten. Behandlingen mot själva eksemkomponenten är oftast lokalt kortison. En kortisonlösning är enkel att använda, men för vissa svider det pga spritinnehållet. Använd i så fall hellre ett liniment (mer mjölkigt), t.ex Betnovatliniment eller ev en kortisonkräm i hårbotten (men då blir det kletigare). I svåre fall använder vi i Stockholm även sk Buckybehandling (mjukröntgen) till besvärliga fall. Dina eksembesvär på baksidan av låren verkar vara rent "nötningseksem" av ridningen - kanske mjuka, skyddande bomullskläder under ridbyxorna kan vara av värde? Annars blir det tyvärr mjukgörare + kortisonkräm som är standardbehandling. /Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!