Ange ditt sökord

Annons:

Eksem, har provat det mesta men inget hjälper

Jag har haft besvärlig eksem från 1999, och ingenting hjälper. Annorlunda till alla andra, min eksem blir värre på sommaren och lugnare i vintern. Jag har provat nästan allt, men vet inte vad ska jag göra. Olika salvor har jag köpt, slutat att använda mörka kläder, doftfria och allergitestad schampo, balsam deo, tvättmedel osv. Största områderna är handleder, armbågar, knän och skalp.
Finns det nånting annat som jag kan pröva? Börjar bli väldig trött..

Att ha klåda och eksem som aldrig blir bättre är tyvärr påfrestande, både för en själv och även för omgivningen. Ibland hittar man inte någon orsak, utan det viktigaste är att ge en effektiv behandling. Många gånger börjar man med en starkare kortisonkräm som Elocon eller Betnovat (kräver recept) och då gärna i kombination med fuktighetsbevarande och klådstillande kräm som Propyless eller Propyderm. Räcker inte detta lägger man ofta till ljusbehandling, som för de flesta har en klådstillande och stabiliserande effekt på huden. Fungerar inte heller detta kommer man in på tablettbehandling med immundämpande läkemedel som Imurel, Sandimmun eller Methotrexate. Detta ska dock skötas av en hudläkare med erfarenhet att sköta dessa sjukdomar.
Har Du inte haft kontakt med läkare, tycker jag Din husläkare/vårdcentral hjälper Dig för bedömning och recept. Räcker inte detta får man överväga remiss till en hudspecialist.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 april, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!