Ange ditt sökord

Annons:

Eksem efter bad i insjöar

Hej.
Sen 10 års ålder får jag eksem efter att ha badat i vanliga insjöar men så fort jag badar i bräckt vatten eller saltvatten så får jag inte eksem. Samt att jag efter ett tag i solen får knottror i armveck och sidan av bröstkorgen. Har fått tavegyl att ta dagligen men detta hjälper ej. Måste ha hjälp då jag dyker och gärna vill fortsätta med detta även i insjöar.
Ju mer jag badar ju mer eksem.
Vad beror detta på och vad kan jag göra?

Att man kan få klåda efter bad i insjöar förekommer, och det kan bero på "infektion" och överkänslighet mot Cercaria ("gräsand-snäck-infektion"), dvs en sorts parasit som har gräsänder och sötvattenmusslor som sina värddjur, men kan övergående bita människor och ge hudbesvär. Denna parasit kan inte överleva på människan, men kan ge klådbesvär, ofta mer klåda och utslag under baddräkten. Detta kan förklara Dina besvär bara från sötvatten.
Annars svårt att ge nån riktigt bra förklaring. Allmänna råd att duscha av sig efter bad + använda mjukgörande kräm, som även skyddar mot uttorkning och eksem. Skulle Du inte bli bättre, får Du visa upp Dina besvär för en läkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: