Ange ditt sökord

Annons:

Eksem efter bad i insjöar

Hej.
Sen 10 års ålder får jag eksem efter att ha badat i vanliga insjöar men så fort jag badar i bräckt vatten eller saltvatten så får jag inte eksem. Samt att jag efter ett tag i solen får knottror i armveck och sidan av bröstkorgen. Har fått tavegyl att ta dagligen men detta hjälper ej. Måste ha hjälp då jag dyker och gärna vill fortsätta med detta även i insjöar.
Ju mer jag badar ju mer eksem.
Vad beror detta på och vad kan jag göra?

Att man kan få klåda efter bad i insjöar förekommer, och det kan bero på "infektion" och överkänslighet mot Cercaria ("gräsand-snäck-infektion"), dvs en sorts parasit som har gräsänder och sötvattenmusslor som sina värddjur, men kan övergående bita människor och ge hudbesvär. Denna parasit kan inte överleva på människan, men kan ge klådbesvär, ofta mer klåda och utslag under baddräkten. Detta kan förklara Dina besvär bara från sötvatten.
Annars svårt att ge nån riktigt bra förklaring. Allmänna råd att duscha av sig efter bad + använda mjukgörande kräm, som även skyddar mot uttorkning och eksem. Skulle Du inte bli bättre, får Du visa upp Dina besvär för en läkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!