Ange ditt sökord

Annons:

Eksem, ärr

Hej.

Jag har några frågor. Det är så att jag har haft eksem när jag var liten och försvann vid tonåren, jag är 20 nu och har börjat få tillbaka lite. För ett tag sen så orkade jag inte smörja in mig på armarna, av någon dum anledning, så jag fick ganska många sår på armarna, sen började jag smörja in, men nu så har jag röda ärr där, tror det är ärr i alla fall. Det är inget man kan göra för att bli av med dom?

Så undrar jag om man kan göra något åt hud som blir irriterad lätt, tycker det är väldigt besvärligt.

Tack

Barneksem eller sk atopiskt eksem, beror på en ärftlig belastning att huden är torrare än normalt, behåller inte sin fuktighet och fettinnehållet i huden är lägre än normalt. Denna medfödda "rubbning" finns kvar, även om många blir mycket bättre i sitt eksem när man blir äldre. Grundbehandlingen är därför oftast att återfukta och återfetta huden. Räcker inte detta och man får ett eksem, börjar det gärna klia, och ibland klöser man sönder huden vilket ger hudsår och ärrbildning. Dessa ärr, brukar när de är färska, vara röda men bleknar med tiden. Det viktigaste är att snabbt dämpa klådan och eksemet med en kortisonkräm, gärna en lite starkare som Elocon eller Betnovat. Huden återhämtar sig och återbildas, och har eksemet inte stått flertalet månader med svår klåda, brukar ärren läka ihop och inte lämna några kvarstående hudförändringar.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 22 maj, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!