Ange ditt sökord

Annons:

Ebba (61) har ett ca 3 cm stort bråck, halsbränna och en förfärlig hosta:

Jag äter ca 4 st Losec 20 mg/vecka sedan flera år och Gaviscon till kvällen. Största problemet är dock hostan. Den kommer oftast när jag äter men ibland även utan mat. Den är astmaliknande och jag undrar om den hänger ihop med medicineringen eller bråcket eller vad? Jag är så orolig.

Skrivet av Michael Wedén...
Ja, hostan kan bero på bråcket! Medicineringen gör att uppstötningarna inte är sura, vilket minskar halsbrännan och många obehag. Däremot finns själva uppstötningarna kvar, även om de inte är sura. När maginnehållet backar upp i matstrupen och når luftstrupen, kan det utlösa hosta.

Jag tycker inte att du behöver vara orolig. Du skulle kunna pröva att ta Losec varje dag för att se om det blir bättre. Ibland kan det vara tillräckligt. I vissa fall prövar man också högre doser som 40 mg dagligen. Om medicinering inte hjälper tillräckligt bra, kan operation vara ett alternativ. Då åtgärdar man också problemet med att maginnehållet backar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: