Ange ditt sökord

Annons:

Ea (Kvinna 24) har länge haft värk i magsäck och tarmar och ofta återkommande förstoppning:

Jag har fått remiss till gastroskopi men antar att det kommer att ta lång tid innan jag får en tid. Har nu några frågor jag hoppas få svar på:

1. Efter två stora smärtanfall i magsäcken har jag gått ner totalt 10 kg. Det är några år sedan och det är omöjligt att få tillbaks kilona. Jag är nu underviktig och försöker äta mycket mat. Brukar inte få ont eller må illa av att äta, men ofta däremellan. Kan detta ha med magsäcken att göra? Jag försökte fråga läkaren men fick bara förslaget celiaki, men jag har aldrig diarré. Har aldrig gjort gastroskopi eller tagit prov på ev helicobacter men fick ändå en kur Nexium HP förra året. Jag trodde jag blev bra av den, men illamående m.m har kommit tillbaka de senaste månaderna.

2. Är det rätt att man kan få B12-brist av sådana magproblem? Jag är inte vegetarian och tar multivitamin varje dag men börjar ändå fundera på samband, eftersom jag oftast har sprickor i mungiporna och tandköttet blöder. Jag lider inte av svidande tunga, däremot av konstig smak i munnen som inte går att avhjälpa med tandborstning eller olika smaker. Saliven är ofta tjockt seg och skummig. Är fundersam om det kan ha med saken att göra.

Skrivet av Michael Wedén...
Buksmärtor, problem med avföringen och undervikt kan i din ålder bero på glutenallergi. Diarré är inte obligatoriskt. Förslagsvis bör man göra en gastroskopi och ta prover för att få besked. Det är förstås inte bara celiaki som kan vara orsaken, så om provtagningen talar mot celiaki kanske man får gå vidare med fler undersökningar. Varför man gav dig Nexium Hp utan provtagning innan, har jag lite svårt att förstå. Celiaki kan ge B12-brist, men en annan förklaring kan vara sjukdomar i tunntarmen som Morbus Crohn. Har man tagit några blodprover som SR (=sänkan), Hb (= blodvärdet) eller B12? Problemen med konstig smak i munnen och seg saliv är svåra att uttala sig om.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: