Ange ditt sökord

Annons:

”Diffus temporär magvärk” – Johanna (29) har under en veckas tid haft ont i magen.

Smärtan var så stark att jag trodde jag skulle dö. Detta kom och gick. Om jag låg på höger sida och smärtorna gick över och sedan flyttade till vänster sida så kom smärtorna tillbaka. Jag har haft magkatarr sen jag var 13 så det känner jag igen och det var ingenting mot det här. Det är/var oberoende av vad jag äter eller dricker och de första tre dagarna hade jag lite feber. Jag var ytterst lite öm vid tryck i förhållande till smärtan. Nu har det blivit bättre och jag har nästan inga smärtor alls. Jag undrar vad det kan ha varit? Jag var i Turkiet i början på juni, självklart undrar jag ju om jag fick något där? Har du några teorier?

Skrivet av Anders Halvarsson...
När man undersöker en patient måste man alltid först ta upp en anamnes, det vill säga en sjukhistoria. Man frågar om arv, tidigare sjukdomar mat och dryckesvanor rökning och så vidare. När vi nu reser en hel del runt hela jorden är det också viktigt att man frågar var man har varit och under vilka förhållanden man levt. Har man bott på lyxhotell i storstäder eller har man bott primitivt ute i djungeln? I det här fallet låter det som en form av tillfällig maginflammation eller katarr av kraftigare slag. Vore det en magsjuka skulle det ju ha varit kräkningar och diarréer med i bilden, vilket det inte talas om i frågan. Det viktigaste är att det nu har blivit bättre. Kvarstår besvären eller kommer tillbaka bör man söka läkare för att ta ställning till vidare utredning. Kanske med gastroskopi, där man tittar ned i matstrupen och magsäcken med en böjlig slang.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: