Ange ditt sökord

Annons:

Död hud

Hej, jag är en 21 årig kille och jag kan med jämna mellanrum skrapa bort rätt mycket död hud från kroppen (främst armar och bröst) då jag ligger i badet. Jag får även stora flagor i öronen, har torr hud vid näsan och ögonbrynen. Och har problem med stora fjäll i skägget och hårbotten. Min pappa och farfar hade psoriasis, kan det vara det?

Huden är en levande vävnad som hela tiden omsätts. De yttersta cellagren är dock uppbyggda av döda hudceller som kontinuerligt avstöts från hudytan. Man räknar med att man avstöter ca 100.000 celler dagligen från huden, så det blir en del.
Har Du dessutom stora, tjockare fjäll som sitter mer välavgränsat i hårbotten och den underliggande huden kanske är röd och lite förtjockad kan detta vara tecken på psoriasis.
Hårbotten är ett vanligt ställe för psoriasis och hos 1/3 startar det i hårbotten. Antingen frågar Du pappa om råd eller kanske besöker vårdcentralen, så gör de en bedömning och hjälper till med bra medicin.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!