Ange ditt sökord

Annons:

Christina (52) undrar:

varför man förlorar lukt- och smaksinne och finns det något att göra åt detta? Skulle gärna åter igen få känna smaken av maten jag äter och liljekonvaljernas doft i skogen nu på våren.

Skrivet av Olle Zettersröm...
Förlust av luktsinnet beror oftast på en svullnad och inflammation i näsans slemhinnor och är förenat med nästäppa. Luktmolekylerna kommer pga svullnaden inte högst upp i näsan där luktorganet sitter. Att ha täppt näsa nästan jämt (som vid förkylning) är problematiskt och har stor inverkan på livskvaliteten. Det är inte sällan förenat med tecken på nedsatt funktion i nedre luftvägen och astma-symtom. Oftast beror sjukdomen på en inflammation med stort inslag av speciella vita blodkroppar som kallas eosinofiler. Detta kan tämligen lätt testas med ett blodprov. Föreligger en sådan typ av inflammation brukar den reagera snabbt och bra på kortisonpreparat. Standardbehandlingen är en kur med kortisontabletter och om den har god verkan följer man upp med lokal kortisonbehandling i näsan med spray eller droppar. Ibland kan tillägg av tabletter med antihistamin och antileukotrien kombineras med steroidbehandlingen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Läkemedel vid pälsallergi

Vi har precis upptäckt att vår tonåring här hemma är pälsallergier, efter att vi nyligen skaffat katt. Naturligtvis kommer katten byta hem, men jag tänkte fråga om det finns receptfria läkemedel som han kan ta eller om det behöver vara något speciellt utskrivet?

Är jag pollenallergiker?

Hej! Hur vet jag om jag är pollenallergiker? Jag har hostat som en tok i en vecka samt varit täppt i näsan. Det har även satt sig på stämbanden. Testerna på sjukhuset har jag förstått att man endast kan ta under hösten.

Astma och slem i halsen

Hejsan! Min son, som är 16 år, lider av att han har mycket slem i halsen konstant. Han har, sedan ett par månader tillbaka, fått veta att han har astma.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!