Ange ditt sökord

Annons:

Christina (52) undrar:

varför man förlorar lukt- och smaksinne och finns det något att göra åt detta? Skulle gärna åter igen få känna smaken av maten jag äter och liljekonvaljernas doft i skogen nu på våren.

Skrivet av Olle Zettersröm...
Förlust av luktsinnet beror oftast på en svullnad och inflammation i näsans slemhinnor och är förenat med nästäppa. Luktmolekylerna kommer pga svullnaden inte högst upp i näsan där luktorganet sitter. Att ha täppt näsa nästan jämt (som vid förkylning) är problematiskt och har stor inverkan på livskvaliteten. Det är inte sällan förenat med tecken på nedsatt funktion i nedre luftvägen och astma-symtom. Oftast beror sjukdomen på en inflammation med stort inslag av speciella vita blodkroppar som kallas eosinofiler. Detta kan tämligen lätt testas med ett blodprov. Föreligger en sådan typ av inflammation brukar den reagera snabbt och bra på kortisonpreparat. Standardbehandlingen är en kur med kortisontabletter och om den har god verkan följer man upp med lokal kortisonbehandling i näsan med spray eller droppar. Ibland kan tillägg av tabletter med antihistamin och antileukotrien kombineras med steroidbehandlingen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Röda och kliande ögon av pollen

Våren är min absoluta favoritårstid om det inte vore för min fruktansvärda pollenallergi. Mina ögon kliar konstant och de blir helt rödsprängda. Vad kan jag göra för att få bort mina röda kliande ögon och faktiskt kunna våga mig ut under pollensäsongen? Jag är så trött på att äta olika tabletter som inte hjälper.

Bättre liv

Hur håller jag mig rökfri?

Jag har satt som nyårslöfte att sluta röka! Det har varit svårt så här i början, men jag har lyckats hålla det än så länge. Har du några tips på bra preparat och produkter som kan hjälpa mig att lyckas hålla mitt nyårslöfte?

Luftvägarna & Allergi

Kan rinnande näsa vara allergi?

Min dotter på 13 år har under de senaste två månaderna haft konstant rinnande näsa. Hon känner sig inte förkyld i övrigt. Vi har testat några olika nässprayer, men ingen har helt hjälpt. Har du några värdefulla tips på vad som kan hjälpa? Kan det vara någon form av allergi?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: