Ange ditt sökord

Annons:

Christina (52) undrar:

varför man förlorar lukt- och smaksinne och finns det något att göra åt detta? Skulle gärna åter igen få känna smaken av maten jag äter och liljekonvaljernas doft i skogen nu på våren.

Skrivet av Olle Zettersröm...
Förlust av luktsinnet beror oftast på en svullnad och inflammation i näsans slemhinnor och är förenat med nästäppa. Luktmolekylerna kommer pga svullnaden inte högst upp i näsan där luktorganet sitter. Att ha täppt näsa nästan jämt (som vid förkylning) är problematiskt och har stor inverkan på livskvaliteten. Det är inte sällan förenat med tecken på nedsatt funktion i nedre luftvägen och astma-symtom. Oftast beror sjukdomen på en inflammation med stort inslag av speciella vita blodkroppar som kallas eosinofiler. Detta kan tämligen lätt testas med ett blodprov. Föreligger en sådan typ av inflammation brukar den reagera snabbt och bra på kortisonpreparat. Standardbehandlingen är en kur med kortisontabletter och om den har god verkan följer man upp med lokal kortisonbehandling i näsan med spray eller droppar. Ibland kan tillägg av tabletter med antihistamin och antileukotrien kombineras med steroidbehandlingen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Torra ögon under vintern

Jag har så otroligt torra ögon, som gör att jag känner mig tröttare än vad jag är. Det blir så mycket värre under vintern också. Kan det orsakas av torr luft? Finns det pollen som blommar under vintern? Jag är pollenallergiker också.

Luftvägarna & Allergi

Nysattacker

Lider av plötsliga nysattacker och får en våldsam snuva. Hade dessa besvär 2 månader, men nu är det bättre. Nysattackerna får jag fortfarande, som jag ser det utan anledning. Är inte allergisk, kan i alla fall inte peka på något särskilt. Använder CPAP. Kan man vara allergisk mot sig själv?

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: