Ange ditt sökord

Annons:

Christina (52) undrar:

varför man förlorar lukt- och smaksinne och finns det något att göra åt detta? Skulle gärna åter igen få känna smaken av maten jag äter och liljekonvaljernas doft i skogen nu på våren.

Skrivet av Olle Zettersröm...
Förlust av luktsinnet beror oftast på en svullnad och inflammation i näsans slemhinnor och är förenat med nästäppa. Luktmolekylerna kommer pga svullnaden inte högst upp i näsan där luktorganet sitter. Att ha täppt näsa nästan jämt (som vid förkylning) är problematiskt och har stor inverkan på livskvaliteten. Det är inte sällan förenat med tecken på nedsatt funktion i nedre luftvägen och astma-symtom. Oftast beror sjukdomen på en inflammation med stort inslag av speciella vita blodkroppar som kallas eosinofiler. Detta kan tämligen lätt testas med ett blodprov. Föreligger en sådan typ av inflammation brukar den reagera snabbt och bra på kortisonpreparat. Standardbehandlingen är en kur med kortisontabletter och om den har god verkan följer man upp med lokal kortisonbehandling i näsan med spray eller droppar. Ibland kan tillägg av tabletter med antihistamin och antileukotrien kombineras med steroidbehandlingen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Vilken typ av munskydd är bäst?

Hej, nu när det är viktigare än någonsin med munskydd och att hålla avstånd undrar jag vilken typ av engångsmunskydd som anses vara bäst?

Spelar märket på allergimedicinen någon roll?

Min son känner av pollen väldigt mycket och jag undrar hur jag ska tänka när jag köper allergimedicin och behöver tabletter, ögondroppar och nässpray... Spelar det någon roll att de är av olika fabrikat eftersom det sällan finns allt av samma?

Hur klarar jag av pollensäsongen?

Snart är våren på intåg och jag kan inte vara den enda som blir jätteallergisk så fort pollensäsongen är igång. Mitt problem är att jag blir trött och hängig av många allergitabletter. Har du något tips på hur man klarar pollensäsongen på bästa sätt?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: