Ange ditt sökord

Annons:

Catharina (21) har i flera år haft mer eller mindre dagliga magproblem, främst gaser:

Efter en måltid känner jag hur det börjar mullra och bubbla i magen och jag drabbas även ofta av mer eller mindre magknip. Magen blir även ofta utspänd och liksom uppblåst och så förstås de otrevliga gaserna vilka gör att man helst stänger in sig i ensamhet någonstans. Problemen blir oftast värre ju senare på dagen det är och ju mer jag ätit, samt om jag har varit tvungen att äta snabbt av någon orsak. Jag går även på toaletten, som jag anser, ovanligt ofta men ofta är det väldigt lite som kommer ut varje gång.

Jag äter dagligen en väldigt fiberrik kost med gröt på havregryn, rågflingor, kruskakli och linfrön till frukost, flera hundra gram grönsaker om dagen och väldigt lite mjölk och glutenprodukter. Jag äter dessutom regelbundet med 2,5-3,5 timmars mellanrum mellan måltiderna.

Har tidigare uppsökt en läkare utan att direkt få någon hjälp, fick rådet att köpa Lunelax och Minifom men ingen av produkterna har hjälpt. Börjar undra om jag ska behöva leva hela mitt liv så här och är hemskt tacksam för råd.

Skrivet av Michael Wedén...
Om du har så mycket problem med gaser så tycker jag inte att du bör äta så mycket fibrer. Fibrer kan förvärra gasproblemet. Linfrö är retande för tarmen och bör inte användas regelbundet. Mycket gaser kan bero på laktosintolerans, dvs att man inte kan spjälka mjölksocker (laktos). Visserligen undviker du mjölkprodukter, men man bör utesluta denna orsak. Det kan också vara på sin plats att kontrollera att det inte rör sig om glutenintolerans (glutenallergi). Är man glutenallergisk måste man helt sluta med gluten. Det räcker inte att minska mängderna.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: