Ange ditt sökord

Annons:

Bruna fläckar

Hej!
Jag är en kvinna, 33 år icke rökare. Jag äter Trionetta 28 som enda “medicin”.
Mitt bekymmer är att jag har fått bruna ojämna fläckar på kinderna(sen ett par år tillbaka), och nu på sista tiden även en lite större på ena underarmen samt en vid armbågen. De två sistnämnda är lite ljusare i färegn än de på kinderna. Jag är nu orolig att det skall vara sk. cafè-au-lait fläckar som i sin tur kan vara ett tecken på invärtessjukdom( neurlogisk)! Min ena son, 9 år,har cafè-au-lait fläckar 3 st. varav endast 1 är medfödd och de andra har kommit under åren. Så det som en läkare sa att “cafe-au-lait kan det inte vara för dom är alltid medfödda” stämmer INTE! Någon försökte lugna mig med att mina fläckar troligtvis kommer av solen(i kombination med p-piller)trots att jag inte ligger och solar mycket alls. Kan jag känna mig lugn med det eller kan det vara tecken på annan sjukdom i så fall vilken/a?
Jag uppskattar ett ärligt svar.
Trevlig sommar!

Svar till signaturen Nikita.
Det du beskriver låter som godartade pigmenteringar som kommer vid solande och ibland föstärks vid p-piller. Detta är mycket vanligt.
Café-au lait fläckar är oftast inte synliga vid födelsen utan kommer under barndomen. Många barn har 1-3 stycken sådana som ses som en slät ljubrun jämn fläck i huden utan att det har någon betydelse. För att uppfylla ett av kriterierna för neurofibromatos typ I (NFI) som jag förstår att du syftar på, måste man vid 5 års ålder har mer eller lika med 6 st café-au-lait fläckar större än 5 mm. och dessutom andra symtom.
Trevlig sommar och tag detlugnt med solen!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 20 juni, 2001 Publicerad: 20 juni, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: