Ange ditt sökord

Annons:

Blåsor på händer och fötter

Har i 10 års tid haft problem med mina fötter/händer.
Det började med att en stortånagel började bli tjock och gulaktig, sen började det klia runt om.
Det spred sej till andra stortånageln och sedan bildades små blåsor på tårna.
Nageln är väldigt tjock och blir nästan till pulver när man klipper den.
På vintrarna brukar det sprida sej till händerna och då som blåsor, mest på fingrarna och ej aldrig på handflatorna.
Jag har besökt 2 olika läkare, provat kortison och lamesyl men inget har hjälpt. Kortison verkade till och med att göra det värre.
Klådan kommer främst på natten eller när jag jobbar (rör på mej mycket i jobbet så blir kanske lite svettig).
Det enda som verkar hjälpa när det är som värst är att spola med kallt vatten och tvåla in fötterna ordentligt.
Vad tror du att det kan vara?

Blåsor på fingrarna kan bero på lite olika saker. Dels kan man tänka sig att det är ett uttryck för aktivt eksem, dvs det kommer efter att Du gjort nåt som händerna inte gillar. Utsatt dem för retande ämnen, ev nåt Du inte tål mm. Det är i så fall vanligen knappnålsstora, små genomskinliga blåsor som kliar. Undvik det Du inte tål, använd en stark kortisonkräm på recept modell Elocon.
Det kan även vara det som kallas dishydrotiskt eksem, som mer blir som blåsor på fingrarnas sträcksidor och i handflator. Orsaken okänd. Kommer i perioder och mest att dämpa ner med kortison.
Sen finns en psoriasisvariant som heter PPP, som kan ge mer som varblåsor (är dock ingen infektion) händer och fötter. Sitter oftast med centralt, men ibland på fingrar/tår. Mer svårbehandlat.
Har Du mycket problem och det även stör Ditt arbete, tycker jag en hudläkare ska få hjälpa Dig och ev utreda vidare. Diskutera med Din husläkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 9 mars, 2005 Publicerad: 9 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: