Ange ditt sökord

Annons:

Blåsor på händer och fötter

Har i 10 års tid haft problem med mina fötter/händer.
Det började med att en stortånagel började bli tjock och gulaktig, sen började det klia runt om.
Det spred sej till andra stortånageln och sedan bildades små blåsor på tårna.
Nageln är väldigt tjock och blir nästan till pulver när man klipper den.
På vintrarna brukar det sprida sej till händerna och då som blåsor, mest på fingrarna och ej aldrig på handflatorna.
Jag har besökt 2 olika läkare, provat kortison och lamesyl men inget har hjälpt. Kortison verkade till och med att göra det värre.
Klådan kommer främst på natten eller när jag jobbar (rör på mej mycket i jobbet så blir kanske lite svettig).
Det enda som verkar hjälpa när det är som värst är att spola med kallt vatten och tvåla in fötterna ordentligt.
Vad tror du att det kan vara?

Blåsor på fingrarna kan bero på lite olika saker. Dels kan man tänka sig att det är ett uttryck för aktivt eksem, dvs det kommer efter att Du gjort nåt som händerna inte gillar. Utsatt dem för retande ämnen, ev nåt Du inte tål mm. Det är i så fall vanligen knappnålsstora, små genomskinliga blåsor som kliar. Undvik det Du inte tål, använd en stark kortisonkräm på recept modell Elocon.
Det kan även vara det som kallas dishydrotiskt eksem, som mer blir som blåsor på fingrarnas sträcksidor och i handflator. Orsaken okänd. Kommer i perioder och mest att dämpa ner med kortison.
Sen finns en psoriasisvariant som heter PPP, som kan ge mer som varblåsor (är dock ingen infektion) händer och fötter. Sitter oftast med centralt, men ibland på fingrar/tår. Mer svårbehandlat.
Har Du mycket problem och det även stör Ditt arbete, tycker jag en hudläkare ska få hjälpa Dig och ev utreda vidare. Diskutera med Din husläkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!