Ange ditt sökord

Annons:

Blåsor i handflatorna

Hej,
Jag har nu läst igenom alla era frågor och svar gällande hand- och soleksem men ej funnit vad jag sökte svaret på. Soleksemen kan vi lämna därhän. Min fråga gäller istället mina händer. Det började med att jag hade en kraftig halsinfektion i slutet av förra året och i samband med detta fick jag små variga blåsor (nästan som finnar) med en röd ring runt på olika ställen i mina handflator de torkade ut efter ngn dag och blev till ett brun-rött märke med torr hud runtom. Min läkare sa då att de berodde på min kraftiga streptokock- infektion. Jag tog det för det, men lider nu fortfarande av dessa utslag och mina handflator är nu dessutom fulla av torra partier som kliar. Har hört att de torra partierna kan bero på järnbrist, men vad kan de andra utslagen vara för något, har jag ngn infektion kvar i kroppen måhända?
Förstår att det är svårt för er att svara på detta utan att se hur det ser ut men kanske ni har en liten idé om vad det kan vara och om ni tycker det krävs ett läkarbesök.
Tack på förhand!
Mvh
Joliot

Hej!
Du ger en mycket bra beskrivning som mest låter som pustulosis palmoplantaris (se dermatologens patientinformation här på hemsidan). Det är en form av psoriasis, den anses finnas nästan bara hos rökare, ses i handflator och/eller fotsulor. Streptokockinfektionen kan ha varit utlösande orsak, även om det finns en annan form av psoriasis som är mer typiskt i samband med halsinfektioner.
Behandling kan ges i form av olika kortisonkrämer, D-vitaminkräm (Daivonex) eller ljus som också kan kombineras med A-vitaminsyra i tablettform. En hudspecialist är bäst på att bedöma och behandla detta.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: