Ange ditt sökord

Annons:

Blåsliknande utslag på näsan och i och runt öronen

Hejsan,

Min pojkvän som är 28 år fick för två veckor sedan ett slags fotsvampsliknande utslag bakom sitt ena öra, både på huden bakom örat och på nedre delan av örat. Det såg precis ut som fotsvamp med blåsaktig hud som såg lite torr och ödleaktig ut och med blåsor som satt tätt tillsammans och liksom växte in i varandra. Det kliade också och vi trodde det var svamp och behandlade med Pevaryl kräm som gjorde att blåsorna torkade ut och flagnade bort efter ungefär 3-4 dagar.

Men för ett par dagar sen fick han nya utslag, denna gång på näsan och upp precis under ena ögonbrynet, men också inne i det andra örat. De som sitter inne i örat ser ut som de han hade tidigare, men på näsan är det små separata röda blåsor som kliar och det sticker också lite i huden. Det ser ut som det finns vätska i dem också.

Vad min pojkvän vet är han inte allergisk mot något och har inte heller börjat använda någon ny hygienprodukt. Vi kan inte hitta några bilder eller beskrivningar här på sidan som påminner om detta? Kan ni hjälpa till? Tack på förhand!

Fotsvamp (eller i alla fall svampinfektion) kan sitta på andra ställen på kroppen än fötterna, men på öron och näsa låter inte troligt. Din beskrivning av utslagen låter inte som psoriasis, men jag har svårt att säga vad det kan vara. Det låter mer som eksemartade besvär, ev en ytlig (bakteriell) hudinfektion. Jag skulle pröva med Cortimyk/Daktacort - kräm som man kan köpa receptfritt på Apoteket. Använd det 1-2 gånger dagligen och blir han inte bättre på 1-2 veckor bör han låta husläkaren titta på hans utslag för en diagnos.
Lycka till/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: