Ange ditt sökord

Annons:

Bindvävssjukdom

Hej!
Jag är en man i 60-årsåldern som har fått problem med bindväven vilket yttrar sig i röda fläckar/utslag i huden (mest på rygg och bröst), där fläckarna efter en tid blir torr, tjock och vit hud. Jag har använt kortisonsalva (Elocon, 0,1% ordinerad av hudläkare) mot detta en längre tid, men utan någon märkbar förbättring.
Jag har läst att C-vitamin och kisel skulle kunna förbättra bindväven. Stämmer detta, eller finns det något annat sätt som gör att bindväven kan förbättras/stärkas?
Jag har även under solning fått solutslag (liknande nässelutslag) trots försiktig tillvänjning i solarie. Kan detta ha något samband med bindväven, hur kan detta i så fall undvikas?

Hej! För att svara bra på din fråga, måste man veta vilken bindvävssjukdom du har. En bindvävssjukdom som även förknippas med ljuskänslighet, är
diskoid lupus erythematosus. Man kan också ha soleksem.
Se dermatologens patientinformation på hemsidan (länkar) om något stämmer.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 juni, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: