Ange ditt sökord

Annons:

Besvärlig klåda

Lars heter jag och bor sedan några år i Spanien. Jag har på senaste år fått dels sprickor i fingertopparna dels hudutslag i form av kliande utslag. De senaste började på benen och har sedan spridit sig till ben och armar. Dock ej ansikte. Jag har besökt ett antal hudläkare; fått olika svar och mestadels hydrocortisontabletter i olika former. Krämer med hydrocortison som hjälper för stunden.

Huden är mycket torr vilket jag försöker avhjälpa med feta
krämer. Jag tror jag snart provat det mesta men i veckan skall vi installera en maskin som reducerar kalk och klor i vattnet till ett minimum. Klorhalten är mycket hög här (Marbella). Det som mer tillkommit är två hundar som möjligen också kan utlösa allergi.
Tyvärr har allergin tilltagit med åren och klådan är stundtals enorm.

Jag är 63 år gammal och lider hårt av denna åkomma.

Tacksam för svar. Lars

Svar till signaturen Lars
Det är svårt för mig att komma med förslag på trolig diagnos och behandling. Har någon form av allergiutredning gjorts? Vid misstanke på kontaktallergi kan en så kallad epicutantest påvisa eventuell kontaktallergi.
Vad gäller klor och kalk är bägge dessa ämnen hudretande vid starka koncentrationer men det är mycket osannolikt att de ger besvär som tillsats i dricksvattnet.
Läkemedel mot till exempel hjärtbesvär kan ge klåda så det är också viktigt att utreda. Vid konsultation hos hudläkare måste du kunna få svar på dina frågor om trolig diagnos och eventuell bakomliggande orsak.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 3 april, 2002 Publicerad: 3 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: