Ange ditt sökord

Annons:

Bör jag söka hudläkare?

Hej.

Jag har alltid haft torr hud, “vanligt” handeksem har kommit och gått, framförallt på högra handens fingrar men det har aldrig varit värre än att det gått att behandla med vanliga receptfria krämer och salvor.

Sen i våras har jag dock utvecklat ett besvärligt eksem på högra lillfingret. Efter att ha tittat igenom er information har jag kommit fram till att det är dyshidrotiskt eksem. Det stämmer på pricken överens med både beskrivning och bilder.
Än så länge har jag inga större problem eftersom det bara är på lillfingret men den senaste månaden har det sakta börjat sprida sig ner på handen. Nu är det över hela lillfingret och ca en cm ner på handflatan under fingret.

Med hjälp av vanlig hydrokortisonsalva kan jag hålla det tillbaka. Är jag riktigt konsekvent försvinner det i stort sett på en vecka för att sedan komma tillbaka så fort jag minskar på hydrokortisonet. Att smörja med vanliga hudkrämer fungerar inte alls. Har prövat det mesta och vissa salvor gör det till och med mycket värre. (Canoderm bland annat).

Mina frågor är:
1. Hur länge kan jag hålla på och behandla mig själv med Hydrokortison? På paketet står det att man inte ska använda den mer än en vecka.
2. När är det läge att uppsöka hudläkare? Det känns fånigt att gå dit med enbart ett lillfinger. Samtidigt är det kanske onödigt att vänta tills det spridit sig till hela handen om det finns möjlighet att stoppa redan nu.

Tack på förhand!

Hej!
Handeksem kan vara besvärligt och det är sällan tillräckligt med "bara" hydrokortison och mjukgörande. Sk dyshidrotiskt eksem har inte alltid så torr hud heller. Det är bra att få en bedömning, tex om detta kan röra sig om kontaktallergi, och en del råd om hudskydd och eventuellt salvbehandling. Sök därför husläkaren även om det inte är så stor utbredning på huden, för eventuell remiss till hudläkare efter bedömning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: