Ange ditt sökord

Annons:

Bör jag söka hudläkare?

Hej.

Jag har alltid haft torr hud, "vanligt" handeksem har kommit och gått, framförallt på högra handens fingrar men det har aldrig varit värre än att det gått att behandla med vanliga receptfria krämer och salvor.

Sen i våras har jag dock utvecklat ett besvärligt eksem på högra lillfingret. Efter att ha tittat igenom er information har jag kommit fram till att det är dyshidrotiskt eksem. Det stämmer på pricken överens med både beskrivning och bilder.
Än så länge har jag inga större problem eftersom det bara är på lillfingret men den senaste månaden har det sakta börjat sprida sig ner på handen. Nu är det över hela lillfingret och ca en cm ner på handflatan under fingret.

Med hjälp av vanlig hydrokortisonsalva kan jag hålla det tillbaka. Är jag riktigt konsekvent försvinner det i stort sett på en vecka för att sedan komma tillbaka så fort jag minskar på hydrokortisonet. Att smörja med vanliga hudkrämer fungerar inte alls. Har prövat det mesta och vissa salvor gör det till och med mycket värre. (Canoderm bland annat).

Mina frågor är:
1. Hur länge kan jag hålla på och behandla mig själv med Hydrokortison? På paketet står det att man inte ska använda den mer än en vecka.
2. När är det läge att uppsöka hudläkare? Det känns fånigt att gå dit med enbart ett lillfinger. Samtidigt är det kanske onödigt att vänta tills det spridit sig till hela handen om det finns möjlighet att stoppa redan nu.

Tack på förhand!

Hej!
Handeksem kan vara besvärligt och det är sällan tillräckligt med "bara" hydrokortison och mjukgörande. Sk dyshidrotiskt eksem har inte alltid så torr hud heller. Det är bra att få en bedömning, tex om detta kan röra sig om kontaktallergi, och en del råd om hudskydd och eventuellt salvbehandling. Sök därför husläkaren även om det inte är så stor utbredning på huden, för eventuell remiss till hudläkare efter bedömning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!