Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem – vet ej vad jag ska göra längre

Hej!

Jag har haft atopiskt eksem hela mitt liv, jag är 17 år gammal nu. Jag har använt kortisonkrämer hela mitt liv och eksemen har varierat kraftigt. Resultatet har alltid varit samma, INGEN RESULTAT! Jag vill kunna visa mina ben i sommar utan att skämmas. Jag har aldrig erkänt det förr, men ärren och eksemen är kraftiga och jag har aldrig kunnat gått i solen med bara armar eller ben! Jag är 17 jag vill kunna gå i shorts. Jag har provat UVB/UVA behandling men det gjorde kliandet och eksemen värre. Jag vill veta vad jag kan göra för att få bort spåren av eksem från min kropp, jag vill veta allt jag kan göra.

Tack på förhand,
Redan givit upp!

Atopiskt eksem kan många gånger vara en kronisk sjukdom, och man räknar med att ca 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxen ålder. Grundbehandlingen är mjukgörande krämer för att återfetta/återfukta huden, då Du pga ärftlig belastning har en hud som är torrare än normalt och bara ca 50% av dess normala fettinnehåll.
Räcker inte mjuksalvor och kortisonkrämer, brukar man lägga till ljusbehandling (precis som Du gjort). På många fungerar det, men inte på alla. När det inte fungerar, brukar man i så fall använda någon immundämpande tablettbehandling modell PUVA, Imurel eller Sandimmun. Denna behandling ska skötas av en hudläkare. Det är svårt att ge Dig mer exakta råd via webben, men det finns hjälp för alla och Du kan bli klart mycket bättre (men däremot inte bota Dig, då sjukdomen är kronisk). Jag tycker Du diskuterar med Din hudläkare, och har Du ingen kontakt med en sådan, tycker jag Du diskuterar med Din vårdcentral hur just Du ska få hjälp vidare i Din besvärliga situation.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 februari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!