Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem, outhärdligt på vintern

Hejsan.

Jag är 22 år gammal. Både jag och mina föräldrar är atopiker och jag har haft problem med eksem i arm-/benveck när jag var liten. Problemen gav med sig under skoltiden men kom tillbaka i ny form för 3-4 år sedan.

Direkt när vintern börjar krypa fram så kommer problemen. Det behövs inte mycket och kan blossa upp på bara ett par dagar när det börjar vintras och sen hålla i sig hela vintern. Huden i ansiktet blir oerhört tunn och känslig. Jag får klåda och det kliar, ibland så irriterande att jag inte kan koncentrera mig på det jag gör. Jag sover med vantar på nätterna för annars kliar jag upp stora sår i ansiktet medans jag sover. Huden är oerhört känslig och jag får röda rodnader här och var.

Huden är väldigt torr och jag har provat en miljon olika krämer känns det som. Jag har använt kortison och det hjälper för stunden men nästa morgon är problemen tillbaka och jag kan inte använda kortison i ansiktet varje dag hela vintern. Som jag nämnde blir huden tunn och väldigt känslig, kliar jag tillbaka lite så blir det ett rött sår. Samma gäller för halsen som blir röd, kliar och är känslig.

På grund av mina problem börjar jag överväga att flytta utomlands. Delar av de senaste två vintrarna har jag nämligen rest till varmare klimat och inte haft några problem alls. Huden blir fin och tjock, kliar inte och är inte känslig.

Snälla hjälp mig. Finns det någonting att göra? Jag har kollat igenom de gamla frågorna i era arkiv men inte hittat svar. Många blir rekommenderade behandlingar i några veckor, men mina problem kan behandlas hela vintern tills sommaren kommer och inte försvinna förrän då.

Hej!
Vuxna atopiker får ofta som du beskriver, eksem i huvud och hals-regionen. Om eksemet sitter över stora delar av kroppen, låter det som om du skulle ha stor hjälp av ljusbehandling (du beskriver ju också förbättring av utlandsvistelse!). Tacrolimussalva (Protopic) är en ny salva mot eksem som inte innehåller kortison. Den är ofta mycket effektiv mot den typ av eksem du beskriver. Du bör alltså kontakta en hudläkare för att diskutera behandlingen.
FN

Läs mer om atopiskt eksem i dermatologens patientinformation.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!