Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem och självsprickor

Hej! Jag är en tjej på 22 år med diagnosen atopiskt eksem. Har det under kontroll nu, men inte mina fötter. Jag får hela tiden en massa självsprickor. Dessa gör så ont att jag får jättesvårt att gå vissa dagar. Har inte fått någon hjälp med dessa hos hudläkaren.
Har du något förslag? Tack på förhand!

Böjveckseksem eller atopiskt eksem är vanligt, och många gånger kan fötterna vara extra besvärliga. De har fått sitt egna namn som "atopiska vinterfötter" och beskriver just det torra, spruckna och lite fjälliga utseendet. Mjukgörande, feta krämer brukar vara grundreceptet. Är det besvär med klåda (som ett tecken på eksemkomponent) kan man lägga till kortisonkräm/salva.
För fötterna kan ofta ett fotbad med salt i vattnet göra gott. Ibland kan det vara bättre att ta en kapsyl grönsåpa i vattnet. Fet salva som Locobase, Repair eller Ceridal. Tål Du lite övergående obehag, är ofta Locobase LPL (alla från apoteket) mycket bra, men kan svida i sprickorna. Är det riktigt besvärligt brukar "extrahud" som tunn Duoderm vara bra. Kan köpas på apoteket men är inte helt gratis.
Lycka till.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: