Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem och ärftlighet

Hejsan!

Jag har haft atopiskt eksem sen jag var 1,5 år gammal, jag är nu 26. Jag är gravid nu och undrar hur ärftligt atopiskt eksem är.

Tack på förhand.

Hej!
Atopiskt eksem är ärftligt och det är större risk att ditt barn får det än om du inte hade haft eksem. Ärftligheten är inte helt klarlagd, och den hänger ihop med ärftlighet för astma och allergier mot tex pollen. Barnet har även ökad risk att utveckla dessa symptom. Atopiskt eksem ökar i förekomst i Sverige, och därför kan man säga att riksen rent statistiskt ökar för alla barn, även om inte föräldrarna är sjuka. Det är också så att det är större chans att barnet inte får eksem än att det får eksem!
Råd om förebyggande åtgärder och kost i spädbarnsålern, har som bekant ändrats mycket både fram och tillbaka under senare år. I aktuell debatt har framkommit åsikten att rekommendationer om tex amning, inte har varit tillräckligt välgrundade.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: