Ange ditt sökord

Annons:

Atopiker med torr hud, hårda fingertoppar

Är atopiker med torr hud allmänt och typiska vinterfötter som kräver filande och smörjande för att inte spricka. Nu undrar jag om det finns samband även till fingrarna? Jag har lätt för att få valkar t ex när jag spelade mkt badminton. Nu upplever jag att jag har fått mer förtjockad hud på fingertopparna med försämrad känsel och att det även kan sticka i dem ibland, speciellt under aktivitet som gymppa då blodet pulsar fram extra. Händerna kan även kännas lite svullna och stela på morgonen. På tårna har jag även denna vinter haft små röda, stickande märken under huden som varat kanske en månad vardera. "Ärren" finns kvar som svaga blåröda märken men inte smärtan. Är detta också vanligt för atopiska kalla vinterfötter?
Tack på förhand.

Atopiska vinterfötter brukar vara de torra, spruckna och fjällande fotsulorna man ser under vintern hos vanligen ungdomar som har "böjveckseksem". Ibland följer besvären upp i vuxen ålder. Ibland ser man det även i händerna, men mindre vanligt. Skulle däremot fingrarna/tårna av kylan bli kalla o blå och dessutom få som ömmande blånader finns risk att något helt annat tillstött. Skulle kunna vara tecken på kärlinflammaion eller sk Raynaud-besvär (framför allt ifall Du är rökare). Detta brukar dock ömma/göra ont. Lite svårt att säga på Din beskrivning. Tycker dock att ifall Dina besvär inte blir bättre, bör Du låta Din hudläkare/vårdcentral titta till Dina hudbesvär för bedömning och hjälp.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 mars, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!