Ange ditt sökord

Annons:

Antibiotika

Hej!
Förr ett par år sedan åt jag en kur Tetralysal.
Efter att ha varit en pigg och glad människa som nästan aldrig var förkyld och aldrig hängig, utan förändring i mitt dåvarande liv förutom min kur antibiotika, blev jag ofta ofta förkyld med förkylningar som varade länge och dessutom – som en annan tjej skrev – “väldigt trött och konstig”. Jag anade, och tror mig veta idag, att det var på grund av medicinen eftersom det försvann efter att jag slutat med den.

Hade du, som du skrev till den tjej som undrade varför hon kände sig så trött hela tiden när hon åt Tetralysal, svarat att “alla människor kan vara trötta”, hade jag utan tvekan undrat vad det var för fel på mig!

Hon skriver givetvis för att hon inte kände sig så innan, och känner säkert på sig att det beror på tabletterna. Det kan väl aldrig vara så att en medicin är helt utan biverkningar? Kom inte och säg att en medicin med ett så brett spektra inte tar död på de goda bakterierna också!

Nu sitter vi som känt så och tror att det är något fel på oss. Så som jag mådde då har jag aldrig mått sen. Jag var verkligen jämt trött, och har aldrig känt mig sådan sen jag slutade.
KLART det var antibiotikan!

I ditt inlägg tar du upp en viktig fråga som jag nu skall försöka förklara hur jag ser på ur “medicinskt vetenskaplig och beprövad” synpunkt. Om man gör en vetenskaplig undersökning av till exempel ett nytt läkemedel för att ta reda på eventuella biverkningar så är trötthet en mycket vanlig biverkan både hos de patienter som får aktiv medicin och de som inte får aktiv medicin. Många patienter som äter antibiotika upplever trötthet men det kan ju lika väl bero på den infektion de fått antibiotika emot. Med dessa exempel vill jag visa att det för en läkare är mycket svårt att bedöma om trötthet hör ihop med läkemedel men för den enskilde personen kan ju sambandet vara helt klart så som det är för dig.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Tetralysal

Hejsan! Jag är en kille som har kraftig acne och min läkare har ordinerat mig Tetralysal (lymecyclin). Eftersom det är ett antibiotikum undrar jag om man kan dricka alkohol samtidigt som man intar dessa?

Hud & Hår

Smärta vid beröring

Hej!Jag får ibland områden på huden, kan variera från 4-5 cm i diameter upp till 20 cm, där jag upplever smärta vid beröring, och ibland värker det till utan beröring, i just det området. Det hela känns alltså som om huden blivit överkänslig för beröring. Det brukar vara några dagar, och sedan försvinna. Det dyker upp på helt olika ställen på kroppen, med några månaders mellanrum. Det syns inget på själva hudpartiet i sig, det ser helt normalt ut. Vad beror detta på? Tacksam för svar.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: