Ange ditt sökord

Annons:

Anna (26) har sedan ca 5 år tillbaka haft en nervskada i mage och tarm som gör att peristaltiken ej fungerar: All mat byggs på för att sen tömmas snabbt, ibland upp till 10 ggr/dag (diarré):

Jag har diabetes typ 1 sedan 1991 och det är pga den som nervskadan uppstått i magen. Har sedan en tid tillbaka yrsel dagligen. Varje morgon tar det flera timmar innan jag kan göra något pga att huvudet dunkar, att jag ser starkt vitt sken och svarta fläckar och att pulsen stiger kraftigt. Jag får en känsla av att någon "trycker in" tinningarna på mig. Det känns som om jag ska svimma. Jag har svängande blodsocker som är svårt att kontrollera, eftersom jag ibland får behålla maten och ibland inte. Har jag insulin i kroppen får jag känningar och ibland rekyleffekter. Allt det här gör mig väldigt trött; det känns inte som om jag har ett liv. Har kontakt med läkare på KS gastro-klinik, där de gjort alla undersökningar/medicineringar som står i deras makt. Tyvärr mår jag fortfarande lika dåligt (eller sämre) och söker all hjälp jag kan få!

Skrivet av Michael Wedén...
Diabetiker kan efter att ha haft sjukdomen i flera år drabbas av autonom neuropati, som innebär att nerverna som styr magsäck och tarm tar skada. En ond cirkel kan uppstå, då tarmens rörelser (peristaltik) störs och näringsupptaget därigenom blir oregelbundet. Blodsockernivån kan bli ojämn. Problemet är tyvärr ganska vanligt hos diabetiker, men drabbar olika individer olika.

Det du själv kan göra är att sträva efter så god blodsockerkontroll som det bara är möjligt. Ju jämnare sockret ligger, desto bättre kommer också din mage och tarm att fungera. En del av problemen kan bero på att din blodtrycksreglering också är drabbad. Det kan kräva att man noga tänker igenom för- och nackdelar med blodtrycksmediciner, om du äter någon sådan.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: