Ange ditt sökord

Annons:

Angående min fråga “Kan det vara invers psoriasis?

Hej jag hade en frågade tidigare om invers psoriasis.
Jag skulle fråga:
Varför får man det i så fall? Vilka orsaker?

Psoriasis kan i princip sitta var som helst på kroppen. Beroende på var den sitter, ser den lite olika ut. Att den gärna sitter på armbågar och knän, har man förklarat utifrån detta med "slitageytor". Att den sitter i hudveck tror man har ett samband med "varmt och fuktigt" och att den normala mikrofloran (bakterier, jästsvamp) kan vara en irriterande, försämrande faktor. När man därför behandlar dessa hudveck med en kortisonkräm, har man gärna en sådan som dessutom är lite svamp- och bakteriedödande (Cortimyk, Daktacort, Pevisone eller Kenacutan). Att det verkligen förhåller sig på detta sättet finns det tyvärr inte några bra studier som bekräftar.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 januari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!