Ange ditt sökord

Annons:

Alternativ till kortisonkrämer

Jag är atopiker sedan barnsben och har till och från besvärats av böjveckseksem. I vuxen ålder har eksemen mest varit lokaliserade till bröst och ansikte. Efter att ha uteslutit citrusfrukter ur kosten blev eksemen allt ovanligare och jag var helt besvärsfri i cirka 10 år. För cirka åtta år sedan reagerade jag mot en ögoncreme med med svullna, röda och irriterade ögonlock. Jag sökte hudläkare och fick Ultracortenol samt en allergitest som påvisade lätt känslighet mot nickel och högre känslighet mot en vulkningskemikalie i gummi. Enligt läkaren led jag av kontakteksem som visade sig på ögonlocken oavsett var jag kom i kontakt med det jag var känslig mot. Jag höll eksemen i schack med Ulstracortenolen men nu har jag istället fått problem med förhöjt tryck i ögonen. Jag har slutat med daglig användning av kortisonkrämer men ibland är besvären så kraftiga att jag måste behandla trots biverkningarna. Vad ska jag göra för att bli av med mina eksem?

Böjveckseksem eller sk atopiskt eksem är vanligt och drabbar numer ca 20-25% av Sveriges barn. Av dessa har 10-15% kvar sitt eksem i vuxen ålder. Har man detta, är det vanligt att eksemet sitter just i ansiktet och på händerna. Ögonlocken är lite extra känsliga, då huden är tunn och det är lätt att man gnuggar sig i ögonen. Den hud som är känsligast på kroppen för kortison är just ögonlocken. I sällsynta fall kan man få ögonbesvär efter att lokalt ha använt kortsonkräm på ögonlocken.
För att komma ifrån detta bör man trappa ut/dra ner på kortisonanvändningen. Ta bort det som försämrar läget och sen pröva med nåt annat. Det som brukar användas är antingen ljusbehandling med UV-ljus (vanligen kombination av UVB+UVA) eller den relativt nyutkomna Protopicsalvan. Denna salva hämmar immunsystemet lokalt i huden på likartat sätt som kortison, men är "kortisonfri". Det behövs i så fall ett läkarrecept och en läkare som är duktig på eksembehandling. I svårare fall med eksem får man överväga tablettbehandling, det som kallas systembehandling.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: