Ange ditt sökord

Annons:

Alternativ till kortisonkrämer

Jag är atopiker sedan barnsben och har till och från besvärats av böjveckseksem. I vuxen ålder har eksemen mest varit lokaliserade till bröst och ansikte. Efter att ha uteslutit citrusfrukter ur kosten blev eksemen allt ovanligare och jag var helt besvärsfri i cirka 10 år. För cirka åtta år sedan reagerade jag mot en ögoncreme med med svullna, röda och irriterade ögonlock. Jag sökte hudläkare och fick Ultracortenol samt en allergitest som påvisade lätt känslighet mot nickel och högre känslighet mot en vulkningskemikalie i gummi. Enligt läkaren led jag av kontakteksem som visade sig på ögonlocken oavsett var jag kom i kontakt med det jag var känslig mot. Jag höll eksemen i schack med Ulstracortenolen men nu har jag istället fått problem med förhöjt tryck i ögonen. Jag har slutat med daglig användning av kortisonkrämer men ibland är besvären så kraftiga att jag måste behandla trots biverkningarna. Vad ska jag göra för att bli av med mina eksem?

Böjveckseksem eller sk atopiskt eksem är vanligt och drabbar numer ca 20-25% av Sveriges barn. Av dessa har 10-15% kvar sitt eksem i vuxen ålder. Har man detta, är det vanligt att eksemet sitter just i ansiktet och på händerna. Ögonlocken är lite extra känsliga, då huden är tunn och det är lätt att man gnuggar sig i ögonen. Den hud som är känsligast på kroppen för kortison är just ögonlocken. I sällsynta fall kan man få ögonbesvär efter att lokalt ha använt kortsonkräm på ögonlocken.
För att komma ifrån detta bör man trappa ut/dra ner på kortisonanvändningen. Ta bort det som försämrar läget och sen pröva med nåt annat. Det som brukar användas är antingen ljusbehandling med UV-ljus (vanligen kombination av UVB+UVA) eller den relativt nyutkomna Protopicsalvan. Denna salva hämmar immunsystemet lokalt i huden på likartat sätt som kortison, men är "kortisonfri". Det behövs i så fall ett läkarrecept och en läkare som är duktig på eksembehandling. I svårare fall med eksem får man överväga tablettbehandling, det som kallas systembehandling.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!