Ange ditt sökord

Annons:

Akne-ärr i ansiktet

Jag är en tjej på 24 år som fick akne ungefär i 11års-åldern, den har nu försvunnit till stor del, även om jag kan få en och annan mindre finne ibland. Problemet är att jag har massa ärr, djupa gropar i pannan och på kinderna och mörkröda prickar som aldrig försvinner. Jag har läst att prickarna ska försvinna av sig själv inom ett år men jag har haft mina i flera år. Jag mår väldig dåligt av detta, när jag tittar i en spegel är ärren det enda jag ser.
Vart ska jag vända mig för att få hjälp och råd om slipning, kemisk peeling etc?
Jag undrar också hur det kan komma sig att jag fått en sån massa ärr, jag tyckte inte att jag hade extrem akne även om jag hade det under ca 8-9 år.
Har känslig hud i övrigt, kan det beror på det?

Slipning av ärr efter akne görs av plastikkirurg och även av vissa privatpraktiserande hudläkare.
Det finns olika sorters akne och en form är just denna ärrbildande akne, som du måste ha haft. Den behöver inte alltid vara så utbredd men ger en djup inflammation med risk för ärr. Om man klämmer mycket vid en "vanlig" akne kan man också få kvarstående ärr. Så kallad "känslig hud" i övrigt har inte betydelse för risk för ärr.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: