AJ (kvinna 33) har 4 ggr haft kraftiga magsmärtor högt upp i magen, samt bak i ryggen:

AJ (kvinna 33) har 4 ggr haft kraftiga magsmärtor högt upp i magen, samt bak i ryggen:

AJ (kvinna 33) har 4 ggr haft kraftiga magsmärtor högt upp i magen, samt bak i ryggen:

Det första tre gångerna pågick attacken i ca 3-4 timmar efter intag av Ipren. Häromnatten var smärtan så kraftig att jag var tvungen att söka in akut då varken Ipren eller Voltaren hjälpte. Smärtan pågick i ca 6 timmar och avklingade efter en smärtstillande Voltaren-spruta. Jag kräktes även den 4:e gången, vilket jag inte gjort de andra tre gångerna. Jag är under utredning genom vårdcentralen. Man misstänker gallproblem. Inget anmärkningsvärt kunde dock upptäckas på ultraljudet. * Kan det vara något annat problem i gallan förutom gallsten som orsakar smärtorna? Jag har hört att man genom viss diet kan undvika anfall. Att man ska undvika fet mat är givet, men man ska ju också undvika äpplen, päron, paprika, gurka och ägg. * Vad i dessa produkter orsakar anfall? Hjälper det att skala äpplet? Jag undrar vad jag "säkert" kan äta. Jag gillar avocado, morötter, tomat, apelsinjuice, tranbärsjuice och sushi. Kan jag äta detta? * Är socker ok? (kan man äta godis eller dricka läsk när det suger?) * Kan alkohol framkalla gallstensanfall? Frågan gäller särskilt öl och rödvin. * Känner ni till någon sajt på internet med mattips till människor med gallproblem? * Vad gör att anfallet går över? Löses kristallen upp eller flyttar den från sitt blockerande läge? * När man får smärtstillande medel och smärtan avklingar, vad händer då? Ligger kristallen fortfarande kvar och blockerar? Dvs är det bara smärtan genom smärtstillande som går över? Om kristallen ligger kvar i sitt blockerande läge: ökar det risken för infektion av gallblåsa/bukspottskörtel? * Jag hade mitt senaste anfall för 36 timmar sedan och känner mig fortfarande öm i övre regionerna av magen. Det känns värre om jag trycker på magen och om jag hoppar/går, dvs med nedslag i marken (studs). * Efter anfallet känner jag mig också "sjuk", dvs matt, feberkänsla (dock utan feber). Har det en koppling till anfallet eller har jag helt enkelt blivit sjuk pga utmattning efter smärtan. * Kan man äta ris, potatis, blåbärssoppa, nyponsoppa, havregrynsgröt? Som det är nu törs jag knappt äta något alls, då jag är rädd för ytterligare anfall.
Skrivet av Michael Wedén...
I första hand tänker jag också på gallbesvär. Normalt sett utlöses besvären av kramp i gallgångarna när en liten sten tar sig ut från gallblåsan via gallgångarna till tolvfingertarmen. Hos en del personer kan det förekomma kramper av liknande slag, men utan att gallstenar kan påvisas. Som komplikation till gallsten kan det uppstå en inflammation i gallblåsan. Inflammationen kan vara av akut eller kronisk karaktär.

* Gallans funktion är att ”lösa fett i vatten” och gallblåsan tömmer sig när vi äter fet mat. Ägg och äpplen kan ibland utlösa besvär, men det finns naturligtvis en stor individuell variation. Mer exakta råd än så kan man nog inte ge. Däremot så bör inte socker eller söta födoämnen riskera att försämra, normalt sett inte heller alkohol.
* I första hand tycker jag att man skall utreda dina besvär och om det konstateras bero på gallan kanske fundera över operation. Är man osäker på orsaken, bör du be om en remiss till kirurg.
* När krampen släpper, eller att stenen har gått ner i tarmen: själva stenen löses inte upp.
* När krampen släpper ökar chansen att stenen förflyttas neråt. Om stenen fastnar ökar risken för inflammation.
* Smärtorna kan finnas kvar i området en kort period efteråt. Man kan naturligtvis också känna sig allmänpåverkad.
* Var inte rädd för att äta! Det är ju inte så att ett gallstensanfall riskerar att utlösas varenda gång du äter fet mat t.ex.

Teman: 
 

Veckans fråga

Är du rädd för att smittas av det nya coronaviruset?

Nyhetsbrev

E-postadress