Ange ditt sökord

Annons:

Aina (51) får ofta på morgonen plötsliga tarmträngningar och lite illamående:

Jag måste iväg snabbt till toa. Tömmer tarmen, men efter en stund är det dags igen. Håller på så 3-5 ggr tills tarmen är helt tom - då försvinner tarmkramperna. Det känns som om tarmen inte tål att bli full. Allt detta är mycket obehagligt och jag är ofta nära att svimma, när det pågår. Det är inte så att det gör förskräckligt ont, utan det känns som om nerverna i tarmen är hyperkänsliga för inre tryck.

Jag är nästan alltid lös (som gröt) i magen. (ca 9 ggr av 10) Efter att tarmen tömts helt och fullt, är jag ofta bra dagen efter och går då heller inte på toa. Dagen därpå känns det som om jag inte tömmer tarmen ordentligt. Och efter ytterligare någon dag är det dags igen med kramper och upprepade toabesök.

Jag har gått igenom koloskopi som var u.a. Jag tål laktos och gluten. Det är väldigt jobbigt att få dessa besvär på arbetet. Pinsamt och med en ständig rädsla för att svimma inne på toa. Jag bli nervös av detta. Vad tror du att det är och vad kan jag göra för att bli bättre?

Skrivet av Michael Wedén...
En känsla av ofullständig tarmtömning är mycket vanlig vid IBS. Tarmen är ofta överkänslig (”ömtarmad”) och illamående kan lätt utlösas av tarmaktivitet. Man borde kunna pröva ett fiberpreparat och eventuellt något som dämpar tarmaktiviteten, t.ex Papaverin eller Egazil-duretter. Ibland kan antidepressiva läkemedel ha en bra effekt, bl.a genom att de dämpar tarmaktiviteten.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: