Ange ditt sökord

Annons:

Acnen gör det jobbigt psykiskt

Hej.
Jag är en tjej som är 17, snart 18, och har haft acne i ungefär fem år. Jag har alltid tyckt att det är jättejobbigt, och jag har verkligen testat allt. Basiron, citron, mild tvål, tetracyklin (men jag tror att läkaren skrev ut fel, jag fick det i en vecka och det hjälpte inte, jag kräktes av det och det stod i asken att man skulle ta det i 3 månader) olika huskurer (ansiktsmasker mm). Nu senast har jag använt Stioxyl 10% i snart ett år och det gör att de finnar jag får är mindre osv, men jag har fortfarande problem. Jag har pratat med skolläkare och vårdcentral, och då fick jag den där felbehandlingen med tetracykliner, så jag är skeptisk till att gå tillbaka. Jag lider psykiskt av det här och tenderar att dölja med kläder, smink, hår osv och jag har stannat hemma från skolan ibland pga det. Finns det någonstans jag kan vända mig för att få hjälp? Jag orkar inte mer!

Hej!
Sådär jobbigt ska det inte behöva bli att ha acne idag, när vi har tillgång till så effektiva läkemedel och kunskapen om basal acnebehandling för det mesta är välkänd även i primärvården! Sök husläkare och be om remiss till hudspecialist, du bör berätta att det är psykiskt jobbigt för dig för acne bedöms just utifrån både objektiva och subjektiva (=upplevelse-) symtom.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: