Ange ditt sökord

Annons:

Acnebesvär

Hej, jag är en kille på 18 år som har haft problem med acne i ett par år nu. Jag har dock märkt att det har blivit värre ju äldre jag blivit. Jag har finnar i ansiktet, som har blivit värre å värre sen jag fick dem (nån gång i 13-14 års åldern). Jag har även under det senaste året/åren fått finnar på halsen, bröstet och ryggen. Kommer detta gå över? Det har ju som sagt blivit värre å värre ju äldre jag blivit. Jag har genomfört nån sorts "laserbehandling" med uv-ljus, men den gav inget märkbart resultat. Särskilt partierna på övre delen av kinderna, runt munnen och längs hakpartiet är värst. Finnar finns dock också i pannan. Vad finns det för behandlingsformer för detta? Jag har läst om att man kan få piller utskrivet för besvären, men att dessa kan göra en deprimerad?
Jag tror inte min hy lämpar sig särskilt bra för salvor etc, då den lätt blir irriterad och torr.
Tacksam för svar
/Erik

Svar till signaturen Erik
Det är vanligt att man har acne som förvärras i 17-18 årsåldern. Grundbehandling av acne är i första hand lokal behandling med kombination av läkemedel som verkar på olika delar av de faktorer som ger acne. Man kombinerar ofta till exempel A-vitaminsyragel (Aberela) med bensylperoxidkräm (Stioxyl).Om man inte får tillräcklig effekt av lokalbehandling ger man i första hand tablettbehandling med tetracyklin under 3-6 månader. Vid svår och eller ärrbildande acne kan man också som förtahandsbehandling ge Roaccutan, ett licenspreparat som endast hudläkare får förskriva. Hudläkaren gör då en mycket noggrann bedömning om detta läkemedel är lämpligt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 juli, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: