Ange ditt sökord

Annons:

Acne vid 23 års ålder = acne tarda?

Hej!
Jag är en tjej på 23 år som fortfarande besväras av acne. Min acne började när jag var ca 14 år och har därefter fortsatt med upp- och nergångar. Jag har prövat de flesta acnepreparat (skinoren, dalacin, aberela, differin, antibiotika) och just nu tar jag diane.

Diane har jag tagit i drygt 5 månader och märkt en viss förbättring, men det blir alltid värre efter tablettuppehållet när jag börjar på en ny karta. När har diane full effekt? Ska man vänta ytterligare och se om vidare förbättring uppträder?

Jag besväras även av fjällande hud i ansiktet i samband med rengöring och vattenkontakt. Jag har mest små knottror, som små kvisslor på haka, runt munnen och under näsan. De blir alltid bättre när jag vaknar på morgonen och jag har vilat. Vad kan detta vara? Kan jag ha acne tarda i min ålder?

Egentligen betyder akne tarda att akne kommer först i vuxen ålder. Om man har akne sedan tonåren som finns kvar vid 23 års ålder så får nog det betraktas som en vanlig akne. Effekten av Diane kommer ofta lång tid efter påbörjad behandling. Trots att du behandlat 5 månader kan du räkna med ytterligare förbättring. Eftersom Diane är ett hormonreparat är det inte så konstigt att man får svägningar i akneaktivitet under olika perioder.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: