Ange ditt sökord

Annons:

6-åring torr runt ögon

Min drygt 6-åriga dotter har under ett par års tid haft stora problem med torrhet ovan och under ögonen. På Apoteket har jag blivit rekommenderad Essex samt Miniderm som jag använt växelvis. Dessa hjälper dock endast för stunden, dvs över natten. Nästa morgon är det likadant igen. Hon flagar något, men det kliar inte nämnvärt, dock gnuggar hon ganska ofta ögonen. Hon har glasögon på heltid, men problemen uppkom redan innan dessa började användas för ett år sedan. Problemet är inte bättre sommartid. Märker också en ökad tendens till torrhet efter bad i simhall/pool.
I övrigt har hon endast haft besvär med "knottriga" överarmar där läkare skrivit ut Propyless. En läkare sade "torrhet" en annan sade "hårsäcksinflammation".
Vore tacksam för tips ang hennes ögon. Är det bara allmän torrhet eller kan det röra sig om något slags eksem el dyl?

Hej!
Knottrigheten på överarmarna är sannolikt keratosis pilaris, som du kan läsa om i dermatologens patientinformation. Dessa knottror är nästan alltid förenade med atopiskt eksem, eller ärftlighet för detta. Det du beskriver låter som sannolikt atopiskt eksem och mjukgörare är bra för den torra huden men räcker inte som behandling. Det behövs kortisonsalva/kräm alternativt någon av de nyare preparaten Elidel eller Protopic. Kring ögonen ska man ju vara försiktig med kortison, så där kan någon av de nyare preparaten passa bättre. Sök husläkaren för diagnos och behandling, eventuellt remiss till hudspecialist.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: