Ange ditt sökord

Annons:

Bruna fläckar av solen

Varför får jag bruna fläckar i ansiktet av solen? De försvinner helt under vintern men så fort solen tittar fram får jag som bruna fläckar ovanför överläppen.

Kvinna, 26 år

Det låter som du beskriver en form av ökad pigmentering som kallas melasma. Det är ojämna, ofta symmetriska bruna fläckar i ansiktet (kinder, tinningar, panna, ovanför läppen). Det är vanligt framför allt hos unga kvinnor och innebär ökad mängd melanin i de översta hudlagren. Orsaken till detta är inte helt känt. Men faktorer som kan göra att det debuterar är graviditet, hormonell behandling (p-piller, östrogenbehandling), ärftlighet, mörkare huddtyp. Oavsett orsak gör solexponering att de blir mer framträdande. Det kan blekna på vintern men är mycket svåra att bli av med helt. Därför rekommenderas i första hand solskydd och kosmetiska produkter för att sminka över fläckarna ifall man tycker de är besvärande.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 16 maj, 2024 Publicerad: 16 maj, 2024

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur vet jag om det är svamp eller torr hud?

Jag har torr hud på fötterna och gula förhårdnader. Det är spräckliga partier framförallt på topparna på stortårna. Jag filar och smörjer men det kommer snabbt tillbaka. Hur vet jag om det är svamp eller torr hud?

Hud & Hår

Soleksem och solurtikaria

Hej! Jag undrar om solurtikaria är något annat än det man kallar soleksem. Vad kan göras åt det?

Hud & Hår

Mjäll i hårbotten

Jag har mjäll i hårbotten. Hur kan jag behandla det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: