Ange ditt sökord

Annons:

3-åring med eksem på hela kroppen

Min dotter på 3 år har eksem över hela kroppen; på händerna, runt ögonen, på kinderna, bakom öronen, på halsen, hela armarna och benen, lite på mage och rygg. Hon började få fläckar när hon var ett år. I minst ett halvår har hon haft sina eksem konstant. Har fått kortisonscheman att följa (kortisonet tillhör grupp 3)men hon blir inte hjälpt. Efter att ha sökt på nätet tror jag att hon kan ha en blandning av olika eksem; atopiska-, Dyshidrotiskt-, samt Nummulärt eksem. Hon har även haft problem med magen i 1,5år (om det kan ha något samband).
Kan detta vara möjligt?
Kan man ge barn kortisontabletter för att "bryta" eksemet för att sedan fortsätta med smörjningen?

Mvh Åsa

Hej!
Din dotter är lite för liten för att dyshidrotiskt eller nummulärt eksem ska vara troligt, det låter på beskrivningen mest som atopiskt eksem (som kan ha runda fläckar som vid nummulärt eksem, eller torra fläckar som mer vid dyshidrotiskt eksem).
Hon har fått kraftfull behandling och är ändå inte hjälpt. Det är viktigt att du får kontakt med en hudspecialist, helst en hudklinik med erfarenhet av barnbehandling. Hon kan där få hjälp med medicinska bad, kanske pröva alternativ till kortisonsalvor (tex tacrolimus eller pimekrolimus, nya antiinflammatoriska krämer som ej innehåller kortison.). Kortisontabletter är inte ett alternativ i detta fall. Hennes magbesvär kan möjligen bero på någon överkänslighet, och testning av eventuella allergier kan också göras via hudspecialisten.
FN

Läs mer om allergier på www.allergi.nu.
Läs även vanliga frågor och svar om barneksem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: