Ange ditt sökord

Annons:

“27-åringen” (kvinna) har sedan en månad problem med väldiga gaser i magen:

Jag känner mig uppsvälld och även lätt illamående ibland. Symtomen och gaserna kommer på e.m och kvällen. Jag går även på toaletten i flera omgångar under dagen, och avföringen är ibland lös, ibland hård, men jag har varken diarré eller förstoppning. Jag tror själv att det kan vara Colon Irritabile, och jag har därför försökt berika kosten med mycket fibrer, men jag tycker inte att det har hjälpt. Det enda som fungerar är Minifom, men jag undrar hur länge man kan äta dessa? Kan man bli immun mot dem till slut? Är Colon Irritabile farligt och kommer jag att lida av detta resten av livet?

Skrivet av Michael Wedén...
Fibrer kan förvärra gaserna vid colon irritabile (även kallat IBS). Minifom är en ofarlig medicin, som inte brukar tappa effekt med tiden. De flesta personer med colon irritabile brukar bli bättre efterhand, men det är svårt att förutsäga. Om dina kostvanor har förändrats, så kanske det är förklaringen?

Det finns olika teorier om varför man drabbas av colon irritabile. En teori är att det kan börja med en infektion i tarmen, som sedan leder till bestående ändringar i funktionen. Colon irritabile är inte farligt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: