Ange ditt sökord

Annons:

2 månaders bebis med eksem

Hejsan!
Hoppas att jag kan ge er tillräcklig information för att ni skall kunna svara på mina frågor angående min sons eksem. Min son är idag två månader gammal och hans problem började för ca 2-3 veckor sedan. Det började med att han fick röda prickar i ansiktet och dessa blev fler allteftersom, till sist var hans kinder och haka helt röda, dessutom var han alldeles skorvig i pannan. När vi insåg att det inte bara var hormonprickar så tog vi kontakt med BVC. Sjuksystern som tittade på honom kunde konstatera att han hade fått eksem och vi rekommenderades att smörja honom med hydrokortison 1 % två ggr dagligen i tre dagar, sedan en gång dagligen i tre dagar. Mellan varven skulle vi smörja honom med locobase för att åter fukta huden. Efter bara tre dagar (4 smörjningar) med hydrokortison och locabase så var eksemen i princip borta så då slutade vi med hydrokortisonen (vet nu i efterhand att vi borde ha fortsatt ett tag till). Men det tog då bara någon dag så var eksemet tillbaka. Jag fick rådet på BVC att börja om med hydrokortisonen (locobasen har vi smort med hela tiden) och inte sluta för tidigt. Eksemet i ansiktet gick nästan helt tillbaka under den behandlingen som avslutades för nu tre dagar sedan. Men under tiden uppkom små röda prickar över hela magen och bröstet och han blev torrare i huden över hela kroppen. Idag har all eksem i ansiktet kommit tillbaka och dessutom värre - nu även ögonen, öronen och fläckvis på skallen. Han har kvar prickarna på magen och bröstet, benen och armarna är torra och på vissa ställen har det blivit skorvigt. På ett ben har han fått eksem i "ben vecket".
Varken jag eller min man har haft eksem, inte heller är någon av oss allergiska mot något. Min mamma har berättat att både hon och min pappa däremot hade eksem som barn. Jag ammar bara, han har fått ersättning några gånger då han varit otröstligt hungrig och jag nyss ammat, sammanlagt ca 5 -10 ggr men inte de senaste två veckorna. Han är alls inte irriterad av eksemen vad jag kan märka, han går upp bra i vikt och sover 7 - 8 timmar på nätterna. Han har inte varit gnällig - inte ont i magen och han har heller inte varit förkyld. Vi har tre hundar och en katt, men dessa har han ingen direkt kontakt med, hundarna är ute på dagen och bor annars i köket. Katten är mest ute och är annars utestängd ur sovrummet - där är det djurförbud.

Mina frågor är nu:
1. Är han allergisk mot någonting eller kan han ha eksem ändå?
2. Bör jag undvika att äta någonting särskilt?
3. Ska jag hålla honom borta från djuren?
4. Går det att bota eksem?
5. Utvecklar barn som har eksem lättare allergier?
6. Hur bör jag nu gå tillväga?

Böjveckseksem är vanligt och man räknar med att ca 20-25% av dagens barn kommer få varierande grad av eksembesvär. Hos de allra flesta kommer eksemet under första levnadsåret, men det kan starta senare i livet. Det finns en ärftlighet, men man vet inte den exakta orsaken. Ärftlighet finns bara i 50-70% av fallen och inte hos alla. Många gånger pratar man om atopi, vilket täcker in 3 sjukdomar som hänger ihop (böjveckseksemet, pollensnuvan och astman). Ibland får man bara 1 sjukdom, ibland 2 eller alla 3. Av eksembarnen förbättras de allra flesta när de blir äldre och eksemet "växer bort" i småbarns-/tonåren, men 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenlivet. En bakomliggande orsak till eksemet är att huden sedan födelsen (ärftligt) är torrare än normalt, fetthalten är bara 50% mot det normala och huden har svårare än normalt att behålla sin fuktighet. Denna rubbning går inte att bota, men att behandla. Det är bra att amma länge och att undvika starka allergen som fisk, ägg, nötter mm under första året. Ang djuren i hemmet kan det vara en fördel att de funnits sedan barnets födelse. Det hade varit värre att skaffa helt nya vid något års ålder, då han sannolikt lättare hade utvecklat djurallergi. Djurallergenen flyger runt i rummen och huset, så att stänga in barn/djur i enskilda rum har ytterst begränsad effekt. Kattallergen kan sväva i luften i upp till 6 månader. Våttorka golven hellre än att damsuga (virvlar bara runt djurallergenen).
Alla frågor kan inte avhandlas via frågespalt, utan vänd Er för fortsatt diskussion till Er vårdcentral eller barnavårdscentral, med vilken Ni redan har kontakt.
/ Anders

Läs mer om allergier på www.allergi.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: