Ange ditt sökord

Annons:

2 månaders bebis med eksem

Hejsan!
Hoppas att jag kan ge er tillräcklig information för att ni skall kunna svara på mina frågor angående min sons eksem. Min son är idag två månader gammal och hans problem började för ca 2-3 veckor sedan. Det började med att han fick röda prickar i ansiktet och dessa blev fler allteftersom, till sist var hans kinder och haka helt röda, dessutom var han alldeles skorvig i pannan. När vi insåg att det inte bara var hormonprickar så tog vi kontakt med BVC. Sjuksystern som tittade på honom kunde konstatera att han hade fått eksem och vi rekommenderades att smörja honom med hydrokortison 1 % två ggr dagligen i tre dagar, sedan en gång dagligen i tre dagar. Mellan varven skulle vi smörja honom med locobase för att åter fukta huden. Efter bara tre dagar (4 smörjningar) med hydrokortison och locabase så var eksemen i princip borta så då slutade vi med hydrokortisonen (vet nu i efterhand att vi borde ha fortsatt ett tag till). Men det tog då bara någon dag så var eksemet tillbaka. Jag fick rådet på BVC att börja om med hydrokortisonen (locobasen har vi smort med hela tiden) och inte sluta för tidigt. Eksemet i ansiktet gick nästan helt tillbaka under den behandlingen som avslutades för nu tre dagar sedan. Men under tiden uppkom små röda prickar över hela magen och bröstet och han blev torrare i huden över hela kroppen. Idag har all eksem i ansiktet kommit tillbaka och dessutom värre - nu även ögonen, öronen och fläckvis på skallen. Han har kvar prickarna på magen och bröstet, benen och armarna är torra och på vissa ställen har det blivit skorvigt. På ett ben har han fått eksem i "ben vecket".
Varken jag eller min man har haft eksem, inte heller är någon av oss allergiska mot något. Min mamma har berättat att både hon och min pappa däremot hade eksem som barn. Jag ammar bara, han har fått ersättning några gånger då han varit otröstligt hungrig och jag nyss ammat, sammanlagt ca 5 -10 ggr men inte de senaste två veckorna. Han är alls inte irriterad av eksemen vad jag kan märka, han går upp bra i vikt och sover 7 - 8 timmar på nätterna. Han har inte varit gnällig - inte ont i magen och han har heller inte varit förkyld. Vi har tre hundar och en katt, men dessa har han ingen direkt kontakt med, hundarna är ute på dagen och bor annars i köket. Katten är mest ute och är annars utestängd ur sovrummet - där är det djurförbud.

Mina frågor är nu:
1. Är han allergisk mot någonting eller kan han ha eksem ändå?
2. Bör jag undvika att äta någonting särskilt?
3. Ska jag hålla honom borta från djuren?
4. Går det att bota eksem?
5. Utvecklar barn som har eksem lättare allergier?
6. Hur bör jag nu gå tillväga?

Böjveckseksem är vanligt och man räknar med att ca 20-25% av dagens barn kommer få varierande grad av eksembesvär. Hos de allra flesta kommer eksemet under första levnadsåret, men det kan starta senare i livet. Det finns en ärftlighet, men man vet inte den exakta orsaken. Ärftlighet finns bara i 50-70% av fallen och inte hos alla. Många gånger pratar man om atopi, vilket täcker in 3 sjukdomar som hänger ihop (böjveckseksemet, pollensnuvan och astman). Ibland får man bara 1 sjukdom, ibland 2 eller alla 3. Av eksembarnen förbättras de allra flesta när de blir äldre och eksemet "växer bort" i småbarns-/tonåren, men 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenlivet. En bakomliggande orsak till eksemet är att huden sedan födelsen (ärftligt) är torrare än normalt, fetthalten är bara 50% mot det normala och huden har svårare än normalt att behålla sin fuktighet. Denna rubbning går inte att bota, men att behandla. Det är bra att amma länge och att undvika starka allergen som fisk, ägg, nötter mm under första året. Ang djuren i hemmet kan det vara en fördel att de funnits sedan barnets födelse. Det hade varit värre att skaffa helt nya vid något års ålder, då han sannolikt lättare hade utvecklat djurallergi. Djurallergenen flyger runt i rummen och huset, så att stänga in barn/djur i enskilda rum har ytterst begränsad effekt. Kattallergen kan sväva i luften i upp till 6 månader. Våttorka golven hellre än att damsuga (virvlar bara runt djurallergenen).
Alla frågor kan inte avhandlas via frågespalt, utan vänd Er för fortsatt diskussion till Er vårdcentral eller barnavårdscentral, med vilken Ni redan har kontakt.
/ Anders

Läs mer om allergier på www.allergi.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!