Ange ditt sökord

Annons:

”Ont i Magen” (man 39) har lös och hård avföring om vartannat plus slem:

Jag läste om cancer i tjocktarmen och blev livrädd eftersom symtomen passade in på mig, speciellt cancer på vänster sida, eftersom min avföring ibland är platt och avsmalnande och med slem. Jar har varit hos en doktor som trodde det var colon iritabile och fick därför Nexium. Han skickade även en remiss för coloskopi, men jag gick aldrig dit för jag tyckte det var obehagligt. Jag är för övrigt i god form: ingen viktminskning eller trötthet. Vad Ska Jag Göra? Jag orkar inte med koloskopi; finns det inget annat sätt att bli undersökt på?

Skrivet av Michael Wedén...
Risken att det skall röra sig om cancer är mycket liten, men jag tycker att det var riktigt av din läkare att skicka dig till coloskopi. Alternativet till coloskopi är att göra en colonröntgen, men jag tror inte att du skulle tycka att det är så stor skillnad. Viktigt i sammanhanget är hur länge du har haft besvären? Har de funnits under lång tid och om blödning från tarmen aldrig har förekommit, så kan man tänka sig att du inte måste göra en coloskopi.

Som du förstår är det en fråga om säkerhet. Din läkare har velat att du skall kunna känna dig trygg med diagnosen colon irritabile, och då är det också viktigt att utesluta cancer.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 26 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: