Ange ditt sökord

Annons:

Är min ordination för låg?

Tidigare tog jag Ciprelex högsta dosen mådde bra länge,blev sen dålig (depression och svår ångest) Sen trappade vi försiktigt in Efexor står nu på 150 mg ,sen en vecka har jag hamnat i en djup depression, har mått väldigt bra en längre tid. Tror du att 150 mg är för lågt.? Värt att med min husläkares hjälp ,höja lite kanske.? Vad är normaldos vid svår depression och ångest? Mvh Gabriella, 55 år

Ja, det kan mycket väl vara så att du behöver en högre dos av venlafaxin. Venlafaxin rekomenderas ofta som ett alternativ då en första behandling med ett SSRI (tex citalopram) inte varit tillräcklig. Venlafaxin anges, förutom att påverka serotonin, även påverka signalsubstansen noradrenalin och anses därför ha bättre effekt på svårbehandlade depressioner. Men, för att erhålla denna "dubbla" effekt så måste dosen upp till 175-225mg / dygn, som också kan ses som ett normalområde vad gäller dosering.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 1 november, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: