'Är jag alkoholist?

'Är jag alkoholist?

'Är jag alkoholist?

Hej, jag fick diagnosen bipolär sjukdom för ca ett år sedan.  Jag har varit på två behandlingar pga alkoholism. Tyckte att min problematik inte stämde med de övrigas. Har nu fått höra att jag "självmedicinerat" med alkohol pga min sjukdom!? Till saken hör att jag tappat omdömet och fått infall/impulser både med och utan alkohol i kroppen. Har allvarligt undrat (efteråt) om jag är helt skamlös, ansvarslös, hopplös. Kanske svårt att svara på denna korta beskrivning? Tacksam för svar i vilket fall.' Maria (42) 

Du beskriver ett problem som många människor har när man samtidigt både har en svår depression och parallellt med detta lider av ångest och oro. För dessa människor kommer just ångesten och oron att dämpas av alkohol (precis som hos alla andra människor) men med den stora skillnaden att det inte fullt ut ger den fulla dämpningen som dessa människor behöver pga att de dessutom har en behandlingskrävande depression i botten.

Det leder till att många människor med depression utvecklar en "sekundär alkoholism" som sedan kommer att ge ett behandlingsproblem, eftersom just alkoholismen förhindrar dem att få all den hjälp de behöver för sin grundsjukdom - nämligen sin depression. VAR DÄRFÖR MYCKET FÖRSIKTIG MED ALKOHOL om du dessutom har andra psykiska problem. Den hjälp och befrielse som alkoholen ger för stunden kostar dig många förlorade behandlingsår för din depressionsbehandling.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress