Ange ditt sökord

Annons:

Ägg och skaldjur är bra

(Man 60 år): Jag har kollat mitt kolestorol; kvoten ok, men triglyceridvärdet för högt.
Är lite överviktig men äter mycket fisk bl.a. Skall jag undvika ägg, kaviar och skaldjur… som jag älskar? Skall jag undvika för mycket kolhydrater? Så, vad undvika att äta för mycket av och vad är bra att äta som sänker triglyceridvärdet?

Professor Karl Arfors svarar:
Dina höga triglyceridvärden tyder på att du äter för mycket snabba kolhydrater, övervikten likaså. Du skall äta ägg och skaldjur. Kaviar? – riktig kaviar är väl perfekt – små ägg men Kalles kaviar är inte bra. Undvik potatis, pasta och ris och ät istället mosad blomkål med mycket smör, ångkokt broccoli i olivolja med vitlök eller brysselkål och övriga ovanjords-grönsaker – som spenat. Ät inte heller för mycket bröd. Tänk istället feta såser som hollandaise, bearnaise och gräddiga såser. Stå på med fisken och ta gärna en fiskoljekapsel var dag. Dina triglyceridvärden kommer att bli jättefina och även dina kolesterolvärden.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Uppdaterad: 2 juni, 2009 Publicerad: 2 juni, 2009

Liknande frågor

Mat & Vitaminer

Känner mig nere – äta D-vitamin?

Hejsan! Jag känner mig nere och har gjort det under en längre tid nu, ungefär sedan det blev mörkt på eftermiddagarna. Jag har funderat på att börja ta D-vitamin men har hört att det inte hjälper om man inte börjar i tid. När är det bra tid att börja äta det? Vad är dina bästa tips?

Mat & Vitaminer

När ska jag börja med vitaminer för att behålla energin?

Framåt hösten och vintern brukar jag tappa mycket av sommarens energi och all D-vitamin man samlar på sig. När bör jag fylla på med vitaminer för att undvika min årliga energisvacka?

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: