Ange ditt sökord

Annons:

Återkommande bältros

Hade bältros för två år sedan. Misstänker nu att jag fått det igen. Vad gör jag?

Kvinna, 75 år

Bältros, eller herpes zoster, orsakas av samma virus som ger vattkoppor. Viruset stannar kvar i kroppen efter en infektion med vattkoppor. Hos vissa kan viruset återaktiveras när man blir äldre och orsaka bältros. Har man riktig otur återaktiveras det ytterligare gånger, som kanske är fallet för dig. Är du osäker på om det är bältros är det såklart en bra idé att få en läkarbedömning. Eftersom du är över 50 år rekommenderas även att du söker vård av den anledningen med tanke på bältrosen. Vid följande tillstånd rekommenderas också att man söker vård när man har bältros: nedsatt immunförsvar, kraftig smärta eller sjukdomskänsla, om utslagen eller smärtan sitter i ansiktet. För övriga är det inte mycket att göra. Blåsorna torkar av sig själv inom några veckor och smärtan försvinner ofta efter några månader.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 31 maj, 2024 Publicerad: 31 maj, 2024

Liknande frågor

Hud & Hår

Går milier (vita prickar i ansiktet) att behandla?

Kan man behandla milier med något preparat så att de försvinner? Kan man använda något preparat som hindrar dem att uppstå?

Hud & Hår

Vit hud efter borttagning av tatuering

Jag har gjort tatueringsborttagning med hjälp av laser, tatueringen är nu borta (alltså färgerna) men huden där jag haft min tatuering är nu vit, som jag tror är hypopigmentering. Är det något som med tiden försvinner eller finns det behandling mot detta? 

Hud & Hår

Hur vet jag om det är svamp eller torr hud?

Jag har torr hud på fötterna och gula förhårdnader. Det är spräckliga partier framförallt på topparna på stortårna. Jag filar och smörjer men det kommer snabbt tillbaka. Hur vet jag om det är svamp eller torr hud?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: