Ange ditt sökord

Annons:

Tryck mot armbågsnerven (Ulnariskompression / ”Mobilarmbåge”)

Annons:

Definition

Tryck mot armbågsnerven (n. ulnaris) i regel i armbågsnivå, mer sällan i handleden.

Orsak(-er)

Oftast genom att stödja armbågarna mot hårt underlag, som vid läsning eller genom flitigt användande av mobiltelefon.

Symtom

Nedsatt känsel på utsidan av underarmen, ring- och lillfingret. Svårighet att spreta med fingrarna och nedsatt förmåga att böja i lillfingrets yttre fingerled. Eventuellt är vecket mellan pekfinger och tumme förtvinat.
Ett specialfall är de som flitigt använder sin mobiltelefon med armbågen böjd i mer än 90 grader. Ulnarisnerven sträcks och blodförsörjningen försämras kring nerven vilket ge pirrningar ut i ring- och lillfingren. Fortsätter personen att använda telefonen på detta sätt, försvagas handen och ger ökad fumlighet.

Diagnos

Klinisk bild enligt ovan samt ökande besvär vid maximal böjning i armbågsleden.

Behandling

Undvik tryck mot armbågen och sträckning av nerven som vid maximal böjning i armbågsleden.
God prognos och det behövs mycket sällan kirurgisk behandling. Då det ändå blir aktuellt med operation sker det då muskulaturen mellan pekfinger och tumme har förtvinat.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: