Ange ditt sökord

Annons:

Struplocksinflammation (Epiglottit)

Annons:

Definition

Svullnad av struplockshuvudet som leder till andningssvårigheter. Drabbar framför allt barn pga barns trånga förhållanden i luftstrupen.

Orsak(-er)

Vanligen bakterieinfektion, oftast Haemophilus Influenzae B.

Symtom

Besvären startar ofta med en övre luftvägsinfektion.
Därefter sker en snabb försämring av patienten som inom några timmar kan ha ett uppsvullnat struplockshuvud. Barn har alltid feber och är kraftigt allmänpåverkade. De vill sitta upp och vara framåtlutade. Saliven droppar från öppen mun och patienten vägrar att svälja. Ofta har patienten en uttalad pipande inandning och ett fladdrande utandningsljud orsakat av slem i luftstrupen.

Status

Vid misstanke på struplocksinflammation måste munhålan och nedre delen av svalget undersökas. Genom att pressa ned tungan med en smal spatel, utlöses ofta en kräkreflexliknande reaktion. Man kan då se, framför allt på barn, det uppsvällda körsbärsröda struplockshuvudet bakom tungans bas. På vuxna personer kan undersökningen genomföras med hjälp av en sk larynxspegel.

Alternativa överväganden

Falsk krupp (där barnet aldrig har svårt att svälja), stämbandsinflammation eller svalginflammation.

Behandling

Vid minsta misstanke om struplocksinflammation skall patienten inte lämnas ensam. Barn skall placeras sittande, förslagsvis i knät på förälder.
Det är oerhört viktigt med lugn och ro. Ge inte patienten mat eller dryck. Kräkande barn vänds upp och ner.
Snarast transport till sjukhus. Om läkare finns till hands bör denne följa med patienten under transporten till sjukhuset.
Sätt dropp.
På sjukhuset ges ampicillininjektion och ev. vattenlöslig hydrokortison 100 mg som injektion i muskulaturen.
Man måste också vara beredd på att göra en sk nödtrakeotomi (koniotomi). Härvid görs ett litet snitt på framsidan av halsen (vid membrana cricothyreoidea). Hos barn kan man sticka in en eller flera venflonkanyler som kopplas till nippeln på en tub med 4 mm innerdiameter, vilken man sedan kan koppla till en Rubens blåsa.
Detta ingrepp skall dock endast göras av läkare med van hand.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: