Ange ditt sökord

Annons:

Leverfläck. Födelsemärke. Pigmentnevus (Naevus / Pigmentnevus)

Annons:

Definition

Godartad hudförändring som utvecklas ur pigmentbildande celler. Ju mer man solar, desto fler leverfläckar blir det.

Symtom

Leverfläckarna har olika färg, form och storlek. De kan indelas i fyra huvudtyper:

  • Banalt pigmentnaevus är hudfärgat till brunt och har en jämn pigmentering. Märket är väl avgränsat, runt eller ovalt. Storleken ligger oftast under 5 mm.
  • Dysplastiskt naevus kan ibland liknas vid ett vändstekt ägg i miniformat, 5 mm eller större i diameter. Pigmenteringen är spräcklig med allt från bruna till svarta nyanser, ofta rodnade. Fläcken har oregelbunden form.
  • Halonaevus förekommer mest hos barn och ungdomar och är godartade. En vanlig leverfläck, ett pigmentnaevus, omges här av en rund, svagare pigmenterad skiva, som kallas halo. Den centrala delen, själva leverfläcken, försvinner sakta – för att åter pigmenteras efter några år.
  • Medfött naevus och nevus som kommer under det första levnadsåret. Indelas efter storleken i små på ca 1,5 mm, medelstora på upp till 20 mmoch i stora på över 20 mm i diameter. Medfödda naevi växer med patienten, höjer sig över omgivande hud, blir mer vårtlika och ibland behårade. Medfödda stora naevi ska hållas under uppsikt eftersom de kan utvecklas till maligna melanom (elakartad hudcancer). Risken för en ogynnsam utveckling ökar med leverfläckens storlek.

Alternativa överväganden

Verruca seborrhoica som på ytan är en skrovlig åldersförändring.

Behandling

Om leverfläckar förändras till färg, form och avgränsning stansar man ut en vävnadsbit (biopsi) och undersöker i mikroskop.
Uppfattningen att man alltid måste ta bort leverfläckar i handflator, på fotsulor och på andra ställen utsatta för slitage har dock förändrats. I dag anser expertisen att märkets utseende och huruvida det har förändrats avgör åtgärderna.
Det är olämpligt att avlägsna leverfläckar med laser eller värme, eftersom kvarblivna pigmentrester kan vara mycket svåra att skilja från malignt melanom.
Små medfödda nevi: information till föräldrar om egenkontroll.
Medelstora fläckar hålls under uppsikt eller tas bort av kosmetiska skäl av plastikkirurg, i allmänhet dock inte före puberteten.
Stora, medfödda leverfläckar rekommenderas bli undersökta vid hudklinik.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: