Ange ditt sökord

Annons:

Knäskålssmärtor (Chondromalacia patellae / Femuropatellärt smärtsyndrom / Patellalgi)

Annons:

Definition

Ojämnt brosk på knäskålens inre, bakre yta.

Orsak(-er)

Oftast okänd. Vid undersökning i leden med hjälp av ett kikarinstrument (artroskopi) kan fyndet vara negativt, eller ses som en mjukhet, uppluckring eller färgförändring i knäskålens ledbrosk. Sambanden till besvären är dock oklara.

Symtom

Smärtor i främre delen av knäleden, framför allt efter ansträngning som t ex vid nigsittande, gång nerför trappor men även efter stillasittande. Drabbar främst yngre tonårsflickor.

Status

Emellanåt “knastringar” i leden vid belastning. Smärta uppstår när knäskålen trycks mot lårbenet vid lätt böjt knä (eventuellt under rörelse). Lätt ökad vätskemängd i knäleden kan förekomma efter ansträngning.

Utredning

Klinisk diagnos. I oklara eller svårare fall görs en undersökning av leden med ett smalt kikarinstrument (artroskop) för att bedöma ledbrosket.

Behandling

Det är viktigt att informera patienten om att åkomman är ofarlig, att det är självläkande men kan ta månader till år innan de försvinner.
Bästa behandlingen är styrketräning, framförallt av lårmuskulaturen. I första hand skall träningen ske med rakt knä och med inslag av sk excentrisk rörelseträning. Patienten intar då sittställning (men utan stol) och med ryggen mot en vägg. Knä och höft ska vara i 90 gradera vinkel. Till en början intar patienten denna position endast under korta stunder.
Andra bra rörelser är
Knäböjningar. I början med enbart den egna kroppsvikt som tyngd. Så småningom kan man öka på och ha en allt tyngre ryggsäck.
Blunda och stå på ett ben.
Knäböjningar och stå på ett ben.
Mot smärtorna kan vid behov inflammationshämmande läkemedel t ex NSAID-preparat prövas.
Svårläkta fall remitteras till ortopedkirurg för bedömning. I de flesta fall bör dock kirurgi undvikas.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: