Ange ditt sökord

Annons:

Klamydia (Chlamydia)

Annons:

Orsak(-er)

Infektion i underlivet orsakad av bakterien Chlamydia trachomatis.

Symtom

Hos kvinnor ger infektionen oftast inga symtom.
I en del fall infekteras dock livmoderhalsen och patienten får en gulaktig flytning. Livmodertappen kan vara svullen och lättblödande. Vid undersökning känner patienten en ömhet vid beröring av livmodertappen. En del kvinnor får mellanblödningar.
Är äggledarna inflammerade, får patienten feber och smärtor i buken. Det smärtar också vid undersökning av underlivsorganen. Patienter med klamydia kan också känna sveda och trängningar från urinröret.
Hos män är det vanligt med inflammation i urinröret. Dessa inflammationer är oftast utan symtom. I sällsynta fall kan patienten få flytningar och smärta vid vattenkastning.
Hos båda könen är klamydiainfektionen en vanlig orsak till ofruktsamhet (infertilitet).
Klamydia infektionen kan också sprida sig till ögonen och orsaka bindhinnekatarr (konjunktivit). Infektionen kan också sätta sig i lederna med sk reaktiv artrit som följd.

Utredning

Prov tas med bomullspinne från avtorkad livmodertapp och från urinrör. Dessutom analyseras urinen.
Apoteket säljer självtest byggd på DNA- teknik med diagnostisk säkerhet på 99,5%.

Behandling

Behandlingen är kostnadsfri!
Klamydia behandlas i första hand med antibiotika i tablettform. Man brukar använda tetracykliner som t ex doxycyklin. Behandlingstid 7–10 dagar. Alternativ till tetracyklinbehandling är erytromycin.
Om patienten har svårt att följa doseringen är det möjligt att ge en engångsdos med azitromycintablett, bör dock undvikas pga resistensutveckling.
Något vaccin mot sjukdomen finns ej.
Den läkare som konstaterar att patienten har klamydiainfektion måste anmäla detta till smittskyddsläkaren. Behandlande läkare ansvarar också för uppspårning, undersökning och behandling av partners. Allt enligt smittskyddslagens bestämmelser. Kontrollprov är ej obligatoriskt men bör göras. Dock först minst 4 veckor efter avslutad behandling annars kan provet ge falskt positivt resultat.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: